Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
David Cameron, Ewa Kopacz och Rafał Trzaskowski under fredagens möte i Warszawa.

EU-länder dämpar brittiska förhoppningar

BRYSSEL 29 maj 2015 | Fransk-polska invändningar

Storbritanniens premiärminister stöter på motstånd under inledningen av sin EU-turné.

Den brittiske premiärministern David Cameron besökte under torsdagen Paris och Haag för att diskutera sina planer inför omförhandlingen av landets EU-medlemskap innan den utlovade folkomröstningen.

Den franske presidenten François Hollande, som Cameron träffade på torsdagseftermiddagen, har länge varit skeptisk till att ge britterna alltför stora eftergifter. Hans utrikesminister Laurent Fabius kallar det ”väldigt riskabelt” att utlysa en folkomröstning men är öppen för förbättring av EU men att Frankrike inte går med på en uppdelning eller avveckling av EU.

– Om det handlar om att skapa en särskild status för Storbritannien utan förbehåll är svaret nej, sade Fabius i en intervju med radio France Inter på torsdagen.

I dag träffar David Cameron Polens premiärminister Ewa Kopacz vid ett frukostmöte. Polens EU-minister Rafał Trzaskowski sade inför mötet att diskussionerna med Cameron inte kommer att bli lätta.

– Fördragsändringar eller att införa något som är klart diskriminerande är ett rött skynke för Polen, sade Trzaskowski till BBC.

Polen och en rad andra länder i Central- och östeuropa har sedan tidigare varnat Storbritannien för att börja tumma på EU:s fria rörlighet.

I Nederländerna, en traditionell bundsförvant till Storbritannien, var tonerna mer positiva när Cameron på torsdagen träffade premiärminister Mark Rutte.

– Mark är en mycket god vän och väldigt stark partner i Europa, sade David Cameron.

– [Det är viktigt] att få ett EU som fokuserar på det viktiga och inte bemödar sig med varenda lilla detalj. Att arbeta tillsammans kan verkligen ge något till den brittiska och nederländska allmänheten och alla medborgare som bor i de 28 medlemsländerna, sade Rutte inför torsdagens möte i Haag, rapporterar public service-TV NOS.

Efter besöket i Polen åker David Cameron till Berlin för överläggningar med den tyska förbundskanslern Angela Merkel, den kanske viktigaste personen för den brittiske premiärministern att övertyga.

Inför EU-toppmötet i juni ska David Cameron träffa alla EU-länders ledare för att sondera terräng inför att han lägger fram sin konkreta krav. Samtal mellan den brittiska premiärministern och Sveriges statsminister Stefan Löfven i frågan hölls i samband med EU-toppmötet i Riga för en vecka sedan. Inga utfästelser gjordes vid tillfället från svensk sida, enligt statsrådsberedningen.

Innan slutet på 2017 ska britterna i en folkomröstning svara på frågan: ”Ska Storbritannien förbli medlem i Europeiska unionen?”.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret