EU-länder dämpar brittiska förhoppningar
BRYSSEL 29 maj 2015 | Fransk-polska invändningarStorbritanniens premiärminister stöter på motstånd under inledningen av sin EU-turné.
Den brittiske premiärministern David Cameron besökte under torsdagen Paris och Haag för att diskutera sina planer inför omförhandlingen av landets EU-medlemskap innan den utlovade folkomröstningen.
Den franske presidenten François Hollande, som Cameron träffade på torsdagseftermiddagen, har länge varit skeptisk till att ge britterna alltför stora eftergifter. Hans utrikesminister Laurent Fabius kallar det ”väldigt riskabelt” att utlysa en folkomröstning men är öppen för förbättring av EU men att Frankrike inte går med på en uppdelning eller avveckling av EU.
– Om det handlar om att skapa en särskild status för Storbritannien utan förbehåll är svaret nej, sade Fabius i en intervju med radio France Inter på torsdagen.
I dag träffar David Cameron Polens premiärminister Ewa Kopacz vid ett frukostmöte. Polens EU-minister Rafał Trzaskowski sade inför mötet att diskussionerna med Cameron inte kommer att bli lätta.
– Fördragsändringar eller att införa något som är klart diskriminerande är ett rött skynke för Polen, sade Trzaskowski till BBC.
Polen och en rad andra länder i Central- och östeuropa har sedan tidigare varnat Storbritannien för att börja tumma på EU:s fria rörlighet.
I Nederländerna, en traditionell bundsförvant till Storbritannien, var tonerna mer positiva när Cameron på torsdagen träffade premiärminister Mark Rutte.
– Mark är en mycket god vän och väldigt stark partner i Europa, sade David Cameron.
– [Det är viktigt] att få ett EU som fokuserar på det viktiga och inte bemödar sig med varenda lilla detalj. Att arbeta tillsammans kan verkligen ge något till den brittiska och nederländska allmänheten och alla medborgare som bor i de 28 medlemsländerna, sade Rutte inför torsdagens möte i Haag, rapporterar public service-TV NOS.
Efter besöket i Polen åker David Cameron till Berlin för överläggningar med den tyska förbundskanslern Angela Merkel, den kanske viktigaste personen för den brittiske premiärministern att övertyga.
Inför EU-toppmötet i juni ska David Cameron träffa alla EU-länders ledare för att sondera terräng inför att han lägger fram sin konkreta krav. Samtal mellan den brittiska premiärministern och Sveriges statsminister Stefan Löfven i frågan hölls i samband med EU-toppmötet i Riga för en vecka sedan. Inga utfästelser gjordes vid tillfället från svensk sida, enligt statsrådsberedningen.
Innan slutet på 2017 ska britterna i en folkomröstning svara på frågan: ”Ska Storbritannien förbli medlem i Europeiska unionen?”.