Nationella frontens ledare Marine Le Pen och Frihetspartiets ledare Geert Wilders. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Högerextrema nationalister bildar eget

EU-parlamentets mest främlingsfientliga partier bildar gemensam partigrupp. Gruppbildningen kommer att öka deras inflytande och förbättra partiernas ekonomi, något som beklagas av deras kritiker.

Sedan EU-valet i maj 2014 har EU-parlamentets mest nationalistiska partier försökt bilda en egen partigrupp utan framgång. På tisdagen meddelades det att de lyckats.

– Det är dagen D – början på vår befrielse. Vi försvarar får nationella identitet och vårt självbestämmande. Vi strider mot massinvandringen och mot islamiseringen, sade Geert Wilder från nederländska Frihetspartiet, som tillsammans med franska Nationella frontens ledare Marine Le Pen varit de drivande bakom att sätta samma gruppen, på en presskonferens på tisdagen.

Sedan tidigare stöddes en sådan grupp av italienska Lega Nord, belgiska Vlaams Belang och österrikiska FPÖ. Att gruppen nu uppfyller villkoren för att bildas sker tack vare att en EU-parlamentariker som tidigare varit med i brittiska Ukip, Janice Atkinson, och två ledamöter från polska Nya högerkongressen går med.

– Jag vill ha mitt land tillbaka, sade Janice Atkinson som tillade att hennes val att gå med i gruppen gjordes lättare av att Marine Le Pens far Jean-Marie, känd för sina antisemitiska uttalanden, fått lämna Nationella fronten.

– Äntligen finns det en stark röst i EU-parlamentet för den vanliga människan som fått nog av Europeiska unionen som inte har svaren på de stora problemen [med massinvandring och den växande faran med islamisering, sade Gerolf Annemans från belgiska Vlaams Belang.

Gruppen, som heter Nationernas och friheternas Europa, ENF, kommer ledas av Marine Le Pen och Marcel de Graaff från nederländska Frihetspartiet.

Svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) menar att ledamöterna i den nybildade gruppen kommer gå från att vara ”en skock högljudda politiker med ringa parlamentariskt inflytande, till en grupp som kommer att delta i lagstiftningsarbetet”.

– Gruppen är inget annat en renodlad främlingsfientlig och hatisk grupp som rimmar illa med de värden och värderingar som EU-projektet vilar på och jag beklagar att denna grupp bildats, sade Wikström i ett uttalande.