Annons

Frankrikes president François Hollande. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hollande väcker nygammalt förslag om euroregering

Den franske presidenten François Hollande vill se gemensam regering, budget och parlament för euroländerna.

I en krönika i Le Journal du Dimanche föreslår Francois Hollande ”en regering i euroområdet med en särskild budget såväl som ett parlament för att garantera den demokratiska kontrollen”.

Förslagen om euroregering och europarlament har luftats till och från sedan många år. De lyftes först fram av förre EU-kommissionsordföranden Jacques Delors men Tyskland lade i början av 1990-talet in ett veto mot planen.

I början av juni i år gjorde Frankrikes och Tysklands ekonomiministrar ett gemensamt inspel i debatten och efterfrågade bland annat en gemensam budget för euroländerna, en ”eurokommissionär” och ett europarlament.

För en månad sedan lade de fem viktigaste EU-ledarna fram sin senaste rapport om eurons framtid. De går inte lika långt men ser på sikt att det behövs ett finansdepartement för euroländerna. Rapporten presenterades för EU-ländernas stats- och regeringschefer under junitoppmötet där den inte mötte någon större entusiasm. Ett ljummet välkomnande fick även den förra eurorapporten av stats- och regeringscheferna när den lades fram 2012.

Under våren 2017 ska EU-kommissionen lägga fram en så kallad vitbok, ett policydokument, där planerna i den senaste eurorapporten ska konkretiseras.