Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble i samtal med sin italienske kollega Pier Carlo Padoan. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Medieuppgifter: Tyskland redo diskutera eurobudget

Den tyske finansministern öppnar för överföringar till en gemensam budget. Även Italiens finansminister efterlyser en långtgående fördjupning av valutasamarbetet.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble är redo att diskutera överföringar av ”betydande finansiella medel” från den tyska statsbudgeten till en ny gemensam budget för euroländerna, rapporterar Der Spiegel med hänvisning till källor på det tyska finansdepartementet.

– Vi är beredda att på allvar diskutera dessa frågor, sade en icke namngiven person på departementet.

En ny ”eurofinansminister” ska förfoga över pengarna i budgeten. Enligt Der Spiegel kan det handla om att en del av momsen eller inkomstskatter som euroländerna drar in går till budgeten.

Planen att införa en gemensam budget för euroländerna och en gemensam finansminister är inte ny. I den första rapporten om eurons framtid, författad 2012 av ledarna för de fyra viktigaste EU-institutionerna, lyftes en eurobudget fram som en viktig pusselbit för att stärka valutasamarbetet.

För en vecka sedan ställde sig den franske presidenten François Hollande bakom idén om en gemensam budget, regering och parlamentet för euroländerna.

Frankrike och Italien har länge varit de euroländer som främst förespråkat större samarbete. Enligt den italienske finansministern Pier Carlo Padoan har ministrarna i eurogruppen redan påbörjat sådana diskussioner.

– Vissa tror att det mer eller mindre fungerar med smärre förändringar. Jag tror inte att det tillräckligt, sade Padoan i en intervju med Financial Times.

Han vill förutom en gemensam budget och parlament se en europeisk arbetslöshetsförsäkring.

– Summan av kardemumman är att de européer som vill göra framsteg i den europeiska integrationen tydligt måste medge att den nuvarande valutaunionen är en ofärdig mekanism som måste stärkas, sade Pier Carlo Padoan.

Syftet med en gemensam budget är att efterlikna de omfördelningssystem som finns i de flesta medlemsländerna därr rikare delar genom olika omfördelningssystem ger pengar till fattigare delar.