Annons

EU:s sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Efterlyses: Tips på bättre arbetsmarknad i EU

EU-kommissionen söker goda råd när unionens framtida riktlinjer för sociala frågor ska dras upp.

Innan våren lovar EU:s sysselsättningskommissionär, den belgiska kristdemokraten Marianne Thyssen, presentera ett utkast om det som ska bli den så kallade Europeiska pelaren för sociala rättigheter.

– Vi vet att ekonomi och samhälle ändras snabbt, vi lever i en ny verklighet. Vi ser att nya typer av jobb utvecklas och nya förhållanden på arbetsmarknaden. Det vi måste ifrågasätta är om EU:s och medlemsländernas politik inom sociala frågor är tidsenlig, sade Thyssen under en presskonferens på onsdagen.

Tanken är att dokumentet ska ligga till grund för ett nytt långsiktigt ramverk för frågor som främst rör arbetsmarknaden som minimilöner, föräldraledigt och arbetslöshetsersättning. Men innan det kommer några skarpa lagförslag från kommissionen ska frågan ut på remiss, eller samråd som det kallas i EU.

– Stora frågor kräver stora samråd. Vi vill ha alla ombord – nationella parlament, EU-parlamentet, arbetsmarknadens parter, det civila samhället och andra intressenter, sade Thyssen.

Det nya regelverket ska i första hand omfatta euroländerna men övriga EU-länder har rätt att gå med.

Den tidigare svenske finansministern Allan Larsson (S) får en framträdande roll i arbetet med att ta fram riktlinjerna som nyligen utsedd specialrådgivare åt kommissionen.