Polens premiärminister Beata Szydło i EU-parlamentet.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Polens premiärminister: Vi förtjänar inte att granskas

Premiärminister Beata Szydło försvarar sig mot EU-kritik.

EU-kommissionen beslutade i förra veckan att inleda en undersökning av rättssäkerheten i Polen efter att den nationalkonservativa regeringen kritiserats för att göra ingrepp på rättssäkerheten.

Beata Szydło som sedan i höstas är polsk premiärminister besökte i går tisdag EU-parlamentet i Strasbourg för att debattera frågan.

Hon sade att de förändringar som regeringen gjort är i linje med Polens författning och EU-fördragen.

– Polen förtjänar inte att granskas. Vår historia har lärt oss att polska problem ska lösas i det polska parlamentet. När utlänningar har gjort det har det alltid varit dåligt för oss, sade Szydło som pekade på att hennes nationalkonservativa parti Lag och rättvisa fått egen majoritet i höstens parlamentsval.

– Vi kommer fortsätta vårt program eftersom våra väljare förväntar sig det av oss.

Flera EU-parlamentariker kritiserade Beata Szydło och anklagade hennes regering för att bryta mot grundläggande rättigheter. Kanske tuffast kritik levererade den liberala Alde-gruppens ordförande Guy Verhofstadt.

– Åtgärderna representerar en riktning mot auktoritarism, mot Putins Ryssland. [Lag och rättvisas partiledare Jarosław] Kaczyński främjar Putins försök att rucka på den europeiska sammanhållningen, sade Verhofstadt.