Polens president Andrzej Duda och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tusk: Onödigt med EU-granskning av Polen

Europeiska rådets polske ordförande Donald Tusk är inte entusiastisk över EU-kommissionens granskning av demokratin i Polen.

I förra veckan beslutade EU-kommissionen något oväntat att inleda en undersökning av rättssäkerheten i Polen efter att den nationalkonservativa regeringen kritiserats för att göra ingrepp på rättsstatligheten.

Men Europeiska rådets ordförande, polacken Donald Tusk, menar att det beslutet inte var det bästa.

– Jag är inte så entusiastisk över vad EU-kommissionen ska göra. Jag vill inte att mitt land befinner i en situation där det kritiseras och granskas, sade Donald Tusk efter ett möte med den polske presidenten Andrzej Duda, som representerar regeringspartiet Lag och rättvisa, på måndagen.

Han tillade att han inte tror att kommissionen strävar efter att stigmatisera Polen

– Jag tror att kommission agerar i god tro och vill klargöra situationen. Men jag kan föreställa mig att detta mål kan nås med andra metoder.

Tusk, tidigare polsk premiärminister och tillhörande det liberalkonservativa Medborgarplattformen som förlorade till Lag och rättvisa i parlamentsvalet i höstas, uppmanar istället till lugn på båda sidor av konflikten.

– Alla måste måste lugna sig och avstå från hysteriska beteenden. Polen har inga fiender i EU eller i Bryssel, sade Donald Tusk.

Den polske presidenten Andrzej Duda försökte också tona ned retoriken och oron för bland annat de förändringar i landets författningsdomstol och medialagar som regeringen gjort.

– Jag kan försäkra er om att inget exceptionellt händer i Polen. Ingen tvekar, oavsett vem som har makten i Polen, att vi tjänar på europeisk enighet, sade Duda som tillade att många uttalande från politiker i Västeuropa inte är baserade på fakta.

På onsdag ska Polens premiärminister Beata Szydło debattera läget i landet med EU-parlamentarikerna i Strasbourg.