Statsminister Stefan Löfven (S) talar i EU-parlamentet.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfvens krav till EU: Ny asylpolitik och mer socialt Europa

Löfven vill ha ett nytt asylsystem och att länder som inte hjälper till kastas ut ur Schengensamarbetet.

Statsminister Stefan Löfven (S) lyfter under sitt tal i EU-parlamentet på onsdagen fram två huvudfrågor: flyktingkrisen och ett mer socialt EU för löntagarna.

– Sverige ska arbeta för ett nytt asylsystem i EU som baseras på jämlik föredelning och där asyl söks i EU, inte i enskilda länder, sade Löfven.

EU-kommissionen väntas inom kort lägga fram ett förslag på hur asyl i framtiden ska sökas i unionen. Förslaget väntas innehålla en fördelning av flyktingar mellan medlemsländerna.

Löfven uppmanade även de medlemsländer som vägrar ta emot några flyktingar att ta sitt ansvar.

– Jag kan inte se hur länder som inte deltar i det gemensamma asylsystemet kan delta i Schengensamarbetet heller, sade Löfven till ett de relativt få EU-parlamentariker som lyssnade på talet.

Statsministern efterfrågade även ett mer socialt EU – bättre villkor och förutsättningar för löntagare.

– Vi behöver ett EU som arbetar för jämlikhet […] ett socialt Europa som stärker människor genom säkrare jobb och levnadsvillkor och stärker företag genom säkrare tillgång till köpstarka invånare, sade Löfven avslöjade att regeringen planerar  ett toppmöte i Sverige nästa år där EU:s ledare och arbetsmarknadens parter ska ta fram en framtidsstrategi för hur detta ska uppnås.

Flera svenska EU-parlamentariker, bland annat Fredrick Federley (C) och Malin Björk (V), uppmanade Löfven att ta ledartröjan när det gäller asylfrågan i EU.

– Ta ledartröjan i ministerrådet och övertyga de andra regeringarna om nödvändigheten att skapa en solidarisk och hållbar asylpolitik i EU. Tyvärr har Sverige gått från ha varit ett land som vågat ta strider i ministerrådet […] till att nu alltmer betraktas ett land om ganska passivt följer strömmen, sade Cecilia Wikström (L).

Andra parlamentariker kritiserade Sverige som delansvarigt i flyktingkrisen för att ha ”lockat” flyktingar att ta sig till EU.

Moderaternas EU-parlamentariker Christofer Fjellner beskrev efteråt talet som ”snyggt” men ”rätt platt” och hade önskat mer tyngd på att Storbritannien blir kvar i EU.

Lars Adakutsson (KD) och Gunnar Hökmark (M) hade önskat att statsministern tagit upp Ryssland och situationen i Ukraina.

Ledamöterna från regeringspartierna S och MP ger inte oväntat Stefan Löfven höga betyg. Anna Hedh (S) hade dock velat höra mer om jämställdhet.

Senast en svensk statsminister talade i EU-parlamentet var 2009 då Fredrik Reinfeldt (M) höll ett anförande.