Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s finansmarknadskommissionär Jonathan Hill. Arkivbild.

EU-kommissionen: Storföretags skatter ska ut i ljuset

BRYSSEL 13 april 2016 | Kritiker pekar på brister

EU-parlamentet välkomnar trevande nya planer som ska få storföretag att offentligt redovisa inkomster och skatter. Men kritiker pekar på brister i förslaget.

EU-kommissionen lade på tisdagen fram ett förslag om att alla multinationella företag måste publicera en rad uppgifter om sin verksamhet. Det handlar om bland annat omsättning, vinst före skatt och betalad skatt. Förslaget är tänkt att stoppa så kallad aggressiv skatteplanering, dels föra att skydda små och medelstora företag mot oschysst konkurrens, dels för att se till att storföretagen betalar den skatt de ska.

Varje år beräknar EU-kommissionen att medlemsländerna går miste om motsvarande mellan 470 och 650 miljarder kronor i skatteintäkter.

– Våra ekonomier och samhällen är beroende av ett rättvist skattesystem, både för personer och företag, sade finansmarknadskommissionär Jonathan Hill på tisdagen.

I EU-parlamentet välkomnas förslaget i stort av de tre partigrupper – EPP, S&D och Alde – som ingår i den största samarbetskoalitionen. Men välkomnandet är behäftat med brasklappar.

– Bara detta fixar inte problemet. Dessutom får vi inte riskera europeiska företags konkurrenskraft genom att be dem publicera information som amerikanska och kinesiska företag inte behöver göra, sade den tyske kristdemokratiske EU-parlamentarikerna Burkhard Balz som tillhör EPP-gruppen i en kommentar.

Den europeiska näringslivsorganisationen Business Europe instämmer i kritiken.

– Vi anser att dessa förslag genom att göra EU till en ensam föregångare när det gäller offentliggörande riskerar att underminera vår attraktion som ett område för investeringar, i synnerhet från USA, sade generaldirektör Markus J. Beyrer i en kommentar.

Socialdemokratiska S&D-gruppens Roberto Gualtieri anser däremot att fler åtgärder måste vidtas för att se till att företagens verksamheter utanför EU offentliggörs i ett system som omfattar världens alla länder.

Att förslaget bara gäller företagens verksamhet i EU lyfter även organisationer som företräder civilsamhället fram i sin kritik.

– Så länge förslaget inte täcker alla länder kommer multinationella företag att fortsatt ha stora möjligheter att gömma sina vinster, sade Tove Ryding vid Eurodad som samlar ett femtiotal civilorganisationer.

Tisdagens förslag är ett i raden av dem som EU-kommissionen med start för ett år sedan har lanserat för att komma åt skattesmitande storföretag.

Frågan går nu till EU-parlamentet och medlemsländerna som ska förhandla fram en slutlig lag. Trots att det handlar om skattefrågor krävs endast en kvalificerad majoritet i ministerrådet för att stödja förslaget. Om allt går enligt kommissionen planer kan lagen börja gälla 2019.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret