Arbetsprogrammet ska nu diskuteras med EU-parlamentet och medlemsländerna för en gemensam ståndpunkt i december. Arkivbild.

Arbetsprogrammet ska nu diskuteras med EU-parlamentet och medlemsländerna för en gemensam ståndpunkt i december. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Uppgift 2017: Staka ut unionens framtid utan Storbritannien

EU-kommissionen fortsätter sin nedbantning av nya förslag och kommer nästa år presentera planer för EU:s framtid efter det brittiska utträdet.

EU-kommissionen lanserade på tisdagen nästa års arbetsprogram – vilka förslag som kommer under 2017 och i vilken riktning unionen ska röra sig.

– Vi fokuserar på det som är viktigt, konkreta åtgärder som gör människors liv bättre. I mars nästa år firar vi Romfördragens 60-årsjubileum. Vi måste enas om en positiv agenda, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande.

Arbetsprogrammet tar även med frågor som stats- och regeringscheferna från de 27 EU-medlemsländerna förutom Storbritannien enades om att eftersträva vid Bratislavatoppmötet i mitten av september. 

Bland dn planerade förslagen finns bland annat planer på hur EU ska gå vidare efter att Storbritannien lämnar, eurosamarbetets framtid och en social pelare. Kommissionen ska även presentera en EU-strategi för Syrien och planer på en europeisk försvarsfond.

Sammanlagt lovar kommissionen under nästa år komma med 21 förslag, två färre än i fjol och året innan. I jämförelse med den förra kommissionen under José Manuel Barroso är det en kraftig minskning av nya förslag då det årligen i genomsnitt lanserades 130 förslag.

Samtidigt dras 19 gamla förslag tillbaka som kommissionen inte lägre anser är aktuella och uppdaterar 18 förslag. Kommissionen sätter även fokus på sammanlagt 35 förslag som presenterats under de senaste två åren och som man vill ska hanteras snabbare i EU-parlamentet och medlemsländerna.

Arbetsprogrammet ska nu diskuteras mellan kommissionen, EU-parlamentet och medlemsländerna och skrivas ned i ett gemensamt uttalande i december.