EU-kommissionens förste vice ordförande, den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans.

EU-kommissionens förste vice ordförande, den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans.

Bild: EU-kommissionen

Dyster kommission ger Polen mer tid

Trots misströstan väljer EU-kommissionen att inte öka trycket på den polska regeringen.

För nästan ett år sedan inledde EU-kommissionen den första granskningen av ett medlemsland för ”systematiska brott mot rättsstatligheten”.

Därefter har tonläget från Warszawa varit högt och kommissionens oro för den nationalkonservativa regeringens ändringar i landets författningsdomstol har inte dämpats.

På onsdagen beslutade EU-kommissionen att skicka ytterligare rekommendationer till Polen.

Den ansvarige kommissionären, den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans, ser dock inte positivt på hur frågan hanterats under det senaste året.

Annons

– Jag har gjort mitt bästa, ibland under svåra omständigheter, för att hålla dialog med den polska regeringen. Jag kan verkligen inte säga att mina erfarenheter under det senaste året leder till optimism, sade Timmermans som tillade att han dock fortfarande tror att det går att hitta en lösning.

EU-kommission kan utlösa den så kallade artikel 7 i EU-fördraget som på sikt kan beröva Polen på dess rösträtt i ministerrådet. Kommissionär Timmermans lovade att använda ”alla verktyg i verktygslådan”.

– Den här kommissionen kommer inte att släppa frågan. Det är tydligt att vi förr eller senare kommer alla tre EU-institutioner att dras in om vi inte finner någon lösning, sade Timmermans.

I den polska regeringens senaste svar till EU-kommissionen beskylls invändningarna vara ”grundlösa” och att de inte respekterar principer som ”objektivitet, respekt för självbestämmande, subsidiaritet och nationell identitet”.

Den polska regeringen måste nu svara på kommissionens rekommendationer inom två månader.