Annons

Maltas premiärminister Joseph Muscat och statsminister Stefan Löfven efter tisdagens möte.

Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven: Inga EU-kompromisser om flyktingmottagande

Statsminister Stefan Löfven anser att inget EU-land ska kunna vägra ta emot flyktingar.

Maltas socialdemokratiske premiärminister Joseph Muscat besökte på tisdagen statsminister Stefan Löfven (S) i Stockholm för att bland annat diskutera det pågående EU-arbetet med att ta fram ett nytt asylsystem. Malta är det nuvarande ordförandelandet i EU och sköter förhandlingarna mellan medlemsländerna.

Enligt Muscat finns det tillräckligt många regeringar som stödjer EU-kommissionens förslag om att alla medlemsländer måste vara med och ta emot flyktingar vid stora inflöden.

– Jag är ganska säker på att om det skulle komma till omröstning så finns det en majoritet för en reform av systemet. Jag tror inte att det är rätt väg politiskt, det skulle vara för kortsiktigt. Vi har redan varit där en gång där en majoritet tryckte på för förändringar som i slutänden inte genomförts, sade Muscat med hänvisning till 2015 då 23 EU-länder röstade för en omfördelning av flyktingar medan fyra röstade mot.

Inga kompromisser om principer

Motsättningarna mellan de länder som vägrade ta emot flyktingar – främst Ungern och Slovakien – och övriga EU skruvades därefter upp. Istället vill Muscat söka dialog och kompromisser med de tre - fyra länderna som kritiserar upplägget. Men både han och Löfven vägrar kompromissa om att alla medlemsländer måste ta mot flyktingar.

– Vi måste kompromissa men inte om principer och en av de principerna är tydlig – att vi måste dela ansvaret när det handlar om att ta emot personer, sade Löfven.

– Om vi för att nå en överenskommelse vattnar ur ett förslag så att det blir oigenkännligt argumenterar jag för att det är bättre att inte ha någon uppgörelse alls, sade Muscat som tidigare hoppats att medlemsländerna ska kunna nå enighet till EU-toppmötet i juni.

De länder som inte vill ta emot asylsökande har föreslagit att de istället ska kunna bidra med gränsvakter och pengar till dem som tar emot flyktingar.

Eniga om social agenda i EU:s framtidsprogram

Tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Italien håller det maltesiska ordförandeskapet på att ta fram ett dokument som ska presenteras vid ett EU-toppmöte i Rom 25 mars. Dokumentet ska peka ut vägen för unionens framtid utan Storbritannien.

För statsminister Stefan Löfven är en springande punkt att få med en social dimension i framtidsprogrammet något som även Muscat stödjer.

– Vi står till fullo bakom den svenska regeringen. Som ordförandeland arbetar vi hårt för att detta koncept ska bli en av huvudpunkterna i Rom när vi ska diskutera EU:s framtid, sade Muscat som tillade att fler medlemsländer behöver övertygas för att driva genom visionen.

I morgon onsdag ska EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker presentera sin vision för unionens framtid.

Detta var det tredje mötet mellan Löfven och Muscat vilket gör maltesen till en av de stats- och regeringschefer i EU som statsministern träffat oftast.