Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Maltas premiärminister Joseph Muscat och statsminister Stefan Löfven efter tisdagens möte.

Löfven: Inga EU-kompromisser om flyktingmottagande

BRYSSEL 28 februari 2017 | Eniga om social agenda

Statsminister Stefan Löfven anser att inget EU-land ska kunna vägra ta emot flyktingar.

Maltas socialdemokratiske premiärminister Joseph Muscat besökte på tisdagen statsminister Stefan Löfven (S) i Stockholm för att bland annat diskutera det pågående EU-arbetet med att ta fram ett nytt asylsystem. Malta är det nuvarande ordförandelandet i EU och sköter förhandlingarna mellan medlemsländerna.

Enligt Muscat finns det tillräckligt många regeringar som stödjer EU-kommissionens förslag om att alla medlemsländer måste vara med och ta emot flyktingar vid stora inflöden.

– Jag är ganska säker på att om det skulle komma till omröstning så finns det en majoritet för en reform av systemet. Jag tror inte att det är rätt väg politiskt, det skulle vara för kortsiktigt. Vi har redan varit där en gång där en majoritet tryckte på för förändringar som i slutänden inte genomförts, sade Muscat med hänvisning till 2015 då 23 EU-länder röstade för en omfördelning av flyktingar medan fyra röstade mot.

Inga kompromisser om principer

Motsättningarna mellan de länder som vägrade ta emot flyktingar – främst Ungern och Slovakien – och övriga EU skruvades därefter upp. Istället vill Muscat söka dialog och kompromisser med de tre - fyra länderna som kritiserar upplägget. Men både han och Löfven vägrar kompromissa om att alla medlemsländer måste ta mot flyktingar.

– Vi måste kompromissa men inte om principer och en av de principerna är tydlig – att vi måste dela ansvaret när det handlar om att ta emot personer, sade Löfven.

– Om vi för att nå en överenskommelse vattnar ur ett förslag så att det blir oigenkännligt argumenterar jag för att det är bättre att inte ha någon uppgörelse alls, sade Muscat som tidigare hoppats att medlemsländerna ska kunna nå enighet till EU-toppmötet i juni.

De länder som inte vill ta emot asylsökande har föreslagit att de istället ska kunna bidra med gränsvakter och pengar till dem som tar emot flyktingar.

Eniga om social agenda i EU:s framtidsprogram

Tillsammans med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Italien håller det maltesiska ordförandeskapet på att ta fram ett dokument som ska presenteras vid ett EU-toppmöte i Rom 25 mars. Dokumentet ska peka ut vägen för unionens framtid utan Storbritannien.

För statsminister Stefan Löfven är en springande punkt att få med en social dimension i framtidsprogrammet något som även Muscat stödjer.

– Vi står till fullo bakom den svenska regeringen. Som ordförandeland arbetar vi hårt för att detta koncept ska bli en av huvudpunkterna i Rom när vi ska diskutera EU:s framtid, sade Muscat som tillade att fler medlemsländer behöver övertygas för att driva genom visionen.

I morgon onsdag ska EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker presentera sin vision för unionens framtid.

Detta var det tredje mötet mellan Löfven och Muscat vilket gör maltesen till en av de stats- och regeringschefer i EU som statsministern träffat oftast.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret