Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-och handelsminister Ann Linde (S). Arkivbild.

Regeringens EU-agenda krymper ytterligare

STOCKHOLM 15 mars 2017 | Linde: TTIP inte dött

Tre frågor toppar regeringens EU-agenda.

För tredje året presenterade regeringen på onsdagen sina EU-prioriteringar. Jämfört med tidigare år minskar antalet punkter medan förra årets tre huvudblock kvarstår: Jobb-, klimat- och migrationspolitik.

– På många sätt tror jag att den populistiska och nationalistiska vågen skapats på grund av att både regeringar och EU inte har klarat av att leverera tillräckligt. Alla [människor] har inte fått del av ökad tillväxt istället har klyftorna växt, sade EU-minister Ann Linde (S) när hon presenterade regeringens EU-agenda i riksdagen. Hon betonade att det allra viktigaste är att EU kan leverera resultat både på ett övergripande plan och i människors vardag.

Som en av del i regeringens jobbprogram betonade ministern för Europaportalen behovet av fria dataflöden mellan sakernas internet som ett viktigt del av företagens produktionsutveckling. Något som Sverige enligt henne har drivit tillsammans med 16 andra EU-länder i konflikt med Tysklands och Frankrikes vilja. EU-kommissionen har enligt regeringen i sitt förslag valt att gå på den fransk-tyska linje om att begränsa flödena men ännu är frågan inte avgjord.

TTIP inte dött
Att fortsätta förhandlingarna om frihandel med olika länder är en annan del av årets prioriteringar. Hon noterade med viss hoppfullhet att den nya amerikanska Trump-administrationen ännu inte sagt sig vilja stoppa det framtida frihandelsavtalet, TTIP, mellan EU och USA, inte ens i går när landets nya handelsministern utfrågades i kongressen.

– Vår tolkning är att [TTIP] inte är dött, sade Ann Linde.

Vitbok och brexit
Utöver de tre huvudprioriteringarna säger Linde att hon vill även lyfta fram tre andra “viktiga frågor”.

Det första är det svenska arbetet med EU-kommissionens vitbok om EU:s framtid.

Det andra är brexitförhandlingar som enligt EU-ministern “tar mycket kraft både från EU och från oss”. Som tröst i eländet hoppas dock regeringen att Sverige ska få ta över Europeiska läkemedelsmyndigheten som idag har sitt huvudkontor i London.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret