Tysklands socialdemokratiske utrikesminister Sigmar Gabriel. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskland vill inte avfärda Turkiet

Efter söndagens turkiska folkomröstning höjs kraven på att stänga dörren till EU men Tyskland manar till besinning.

Med en knapp majoritet fick den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan vid söndagens folkomröstning genom sina krav på att göra om landets styre från parlamentariskt till presidentiellt, så att allt mer makt samlas i presidentens händer.

Från flera håll i Europa höjs röster för att de turkiska medlemskapsförhandlingarna till EU bör avbrytas.

– Denna folkomröstning har visat oss att Turkiet är lång väg från från EU. Vi har sett att medlemskapsperspektivet de facto ha begravts, sade Österrikes socialdemokratiska förbundskansler Christian Kern på måndagen.

Vice partiordförande i den tyska förbundskanslern Angela Merkels kristdemokrater, Julia Klöckner skriver i Huffington Post att Erdoğan är på väg att göra Turkiet till en diktatur.

”Dörren för ett EU-inträde är nu definitivt stängd och finansiella anslutningsstöd till EU är inte längre nödvändiga”, skriver Klöckner.

Även EU-parlamentets socialdemokratiska och liberala partigrupper kräver en frysning av medlemskapsförhandlingarna.

De som avgör huruvida medlemskapsförhandlingarna ska frysas är medlemsländerna regeringar men Tysklands utrikesminister, socialdemokraten Sigmar Gabriel, manar till besinning och nya samtal.

– Vi måste finna en gemensam strategi i förhållandet till Turkiet efter denna folkomröstning. Jag förmodar att det finns många i Europa som, i bland av inrikespolitiska skäl, vill inta en rigorös hållning gentemot Turkiet och kräva att alla samtal avbryts. Jag är snarare för att vi söker nya samtalsformat, sade Gabriel, skriver Der Spiegel.

Recep Tayyip Erdoğan säger sig dock inte bekommas av utspelen.

– Vad har de låtit oss göra framför EU:s dörr i 54 år? Vänta! Vi kan hålla en folkomröstning om [EU-medlemskap] också, sade Erdoğan, rapporterar AFP/Euractiv.

Samarbetsorganisationen OSSE som övervakar val i Europa kritiserar söndagens folkomröstning för väsentliga brister.

”[Folkomröstningen] ägde rum på ojämlika villkor och de två sidorna hade inte samma chanser. Väljarna fick inte objektiv information om viktiga delar i reformen och civila organisationer kunde inte delta, heter det i ett uttalande från OSSE som även ifrågasätter upplägget med att låta turkarna rösta om de 18 författningsförändringarna som ett helt paket och inte som enskilda frågor.

EU-kommissionen uppmanar Turkiet att undersöka oegentligheterna som OSSE noterat.

– Vi uppmanar de turkiska ledarna att tänka över de kommande stegen mycket noggrant och söka den bredast möjliga nationella enighet i uppföljningen av folkomröstningen, sade EU-kommissionens talesperson Margaritas Schinas på tisdagen.

President Erdoğan avvisar dock OSSE:s kritik.

– Vi varken ser, hör eller känner till de politiskt motiverade rapporterna som ni skriver, sade han, enligt Deutsche Welle.

Flera oppositionspartier kräver samtidigt att resultatet från folkomröstningen ska räknas om.