Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tysklands socialdemokratiske utrikesminister Sigmar Gabriel. Arkivbild.

Tyskland vill inte avfärda Turkiet

BRYSSEL 18 april 2017

Efter söndagens turkiska folkomröstning höjs kraven på att stänga dörren till EU men Tyskland manar till besinning.

Med en knapp majoritet fick den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan vid söndagens folkomröstning genom sina krav på att göra om landets styre från parlamentariskt till presidentiellt, så att allt mer makt samlas i presidentens händer.

Från flera håll i Europa höjs röster för att de turkiska medlemskapsförhandlingarna till EU bör avbrytas.

– Denna folkomröstning har visat oss att Turkiet är lång väg från från EU. Vi har sett att medlemskapsperspektivet de facto ha begravts, sade Österrikes socialdemokratiska förbundskansler Christian Kern på måndagen.

Vice partiordförande i den tyska förbundskanslern Angela Merkels kristdemokrater, Julia Klöckner skriver i Huffington Post att Erdoğan är på väg att göra Turkiet till en diktatur.

”Dörren för ett EU-inträde är nu definitivt stängd och finansiella anslutningsstöd till EU är inte längre nödvändiga”, skriver Klöckner.

Även EU-parlamentets socialdemokratiska och liberala partigrupper kräver en frysning av medlemskapsförhandlingarna.

De som avgör huruvida medlemskapsförhandlingarna ska frysas är medlemsländerna regeringar men Tysklands utrikesminister, socialdemokraten Sigmar Gabriel, manar till besinning och nya samtal.

– Vi måste finna en gemensam strategi i förhållandet till Turkiet efter denna folkomröstning. Jag förmodar att det finns många i Europa som, i bland av inrikespolitiska skäl, vill inta en rigorös hållning gentemot Turkiet och kräva att alla samtal avbryts. Jag är snarare för att vi söker nya samtalsformat, sade Gabriel, skriver Der Spiegel.

Recep Tayyip Erdoğan säger sig dock inte bekommas av utspelen.

– Vad har de låtit oss göra framför EU:s dörr i 54 år? Vänta! Vi kan hålla en folkomröstning om [EU-medlemskap] också, sade Erdoğan, rapporterar AFP/Euractiv.

Samarbetsorganisationen OSSE som övervakar val i Europa kritiserar söndagens folkomröstning för väsentliga brister.

”[Folkomröstningen] ägde rum på ojämlika villkor och de två sidorna hade inte samma chanser. Väljarna fick inte objektiv information om viktiga delar i reformen och civila organisationer kunde inte delta, heter det i ett uttalande från OSSE som även ifrågasätter upplägget med att låta turkarna rösta om de 18 författningsförändringarna som ett helt paket och inte som enskilda frågor.

EU-kommissionen uppmanar Turkiet att undersöka oegentligheterna som OSSE noterat.

– Vi uppmanar de turkiska ledarna att tänka över de kommande stegen mycket noggrant och söka den bredast möjliga nationella enighet i uppföljningen av folkomröstningen, sade EU-kommissionens talesperson Margaritas Schinas på tisdagen.

President Erdoğan avvisar dock OSSE:s kritik.

– Vi varken ser, hör eller känner till de politiskt motiverade rapporterna som ni skriver, sade han, enligt Deutsche Welle.

Flera oppositionspartier kräver samtidigt att resultatet från folkomröstningen ska räknas om.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret