Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Efter gigantisk EU-bot – Scania hävdar oskuld

BRYSSEL / STOCKHOLM 27 september 2017 | Planerar överklagan

Lastbilsjätten Scania i Södertälje får böter på över 8 miljarder kronor för att under flera år ha deltagit i en kartell med andra tillverkare. Scania avvisar anklagelserna och överväger en överklagan.

EU-kommissionen konstaterade på onsdagen att Scania har brutit mot EU:s antitrusregler då bolaget under 14 år har deltagit i en kartell med andra lastbilstillverkare. Böterna ligger på 880,5 miljoner euro, motsvarande 8,4 miljarder kronor.

Som Europaportalen rapporterat om tidigare kom bolagen inom kartellen överens om priser och lansering av innovationer för att minska bilarnas utsläpp.

Scania har varit det enda bolaget i kartellen som inte har samarbetat när kommissionen har utrett kartellen och därmed får bolaget betala ett högre bötesbelopp.

– Scania var en aktiv medlem och organiserade några av mötena, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Scania förnekar samröre med kartell

– Vi hävdar att vi är oskyldiga och bestrider de anklagelser som EU-kommissionen framför. Vi kommer att gå igenom domen och om inget väsentligt nytt framträder kommer vi att förbereda ett överklagande mot domen, säger Scanias tillförordnade presschef Karin Hallstan till Europaportalen.

– Vi har inte träffat några som helsta överenskommelser med tillverkare när det gäller prissättningar och vi har inte heller försenat introduktionen av nya motorer som uppfyller EU:s krav på avgasutsläpp, säger Karin Hallstan.

Totalt uppgår böterna för de sex bolagen som deltog i kartellen på 3,8 miljarder euro, motsvarande 36,4 miljarder kronor. Det är den högsta boten som utdömts i EU för kartellbildning.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret