EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Efter gigantisk EU-bot – Scania hävdar oskuld

Lastbilsjätten Scania i Södertälje får böter på över 8 miljarder kronor för att under flera år ha deltagit i en kartell med andra tillverkare. Scania avvisar anklagelserna och överväger en överklagan.

EU-kommissionen konstaterade på onsdagen att Scania har brutit mot EU:s antitrusregler då bolaget under 14 år har deltagit i en kartell med andra lastbilstillverkare. Böterna ligger på 880,5 miljoner euro, motsvarande 8,4 miljarder kronor.

Som Europaportalen rapporterat om tidigare kom bolagen inom kartellen överens om priser och lansering av innovationer för att minska bilarnas utsläpp.

Scania har varit det enda bolaget i kartellen som inte har samarbetat när kommissionen har utrett kartellen och därmed får bolaget betala ett högre bötesbelopp.

– Scania var en aktiv medlem och organiserade några av mötena, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Scania förnekar samröre med kartell

– Vi hävdar att vi är oskyldiga och bestrider de anklagelser som EU-kommissionen framför. Vi kommer att gå igenom domen och om inget väsentligt nytt framträder kommer vi att förbereda ett överklagande mot domen, säger Scanias tillförordnade presschef Karin Hallstan till Europaportalen.

– Vi har inte träffat några som helsta överenskommelser med tillverkare när det gäller prissättningar och vi har inte heller försenat introduktionen av nya motorer som uppfyller EU:s krav på avgasutsläpp, säger Karin Hallstan.

Totalt uppgår böterna för de sex bolagen som deltog i kartellen på 3,8 miljarder euro, motsvarande 36,4 miljarder kronor. Det är den högsta boten som utdömts i EU för kartellbildning.