Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Italien försvarar kontroversiell migrationspolitik

STOCKHOLM 8 september 2017 | Sverige uttrycker oro

Migranter drabbas av övergrepp när Italien samarbetar med Libyen för att stoppa migrationsvågen till landet. Italiens regering säger dock att åtgärderna är nödvändiga medan den nya svenska migrationsministern Heléne Fritzon uttrycker oro för situationen i Libyen.

Antalet migranter som tar sig från Libyen till Italien har minskat kraftigt de senaste månaderna. I augusti var det knappt 4 000 personer som tog sig över Medelhavet till Italien, en minskning med 87 procent jämfört med samma månad förra året. Samtidigt har antalet dödsfall stigit kraftigt. Det visar siffror från den internationella migrationsorganisationen IOM.

Politiken bakom siffrorna är dock kontroversiell. För att bekämpa människosmugglingen har den italienska regeringen gjort uppgörelser med lokala stammar och miliser i det laglösa Libyen samt skickat båtar till stöd för den libyska kustbevakningens övervakning av migrantsmugglingen.

Amnesty International kallar det en skam och organisationen varnar för att det kommer leda till att migranter utsätts för fruktansvärda övergrepp.

Italiens inrikesminister socialdemokratiske Marco Minniti försvarar dock metoderna i en intervju i The Guardian. Enligt Minniti är det avgörande för Italien och Europa att stoppa flödet av migranter vid Libyens södra gräns och landets agerande har också kraftigt begränsat antalet migranter från Tchad, Mali och Niger.

Ministern försvarar också löftet om ekonomiskt stöd till dem som bekämpar smugglare.

— Problemet idag är att smuggling är den enda industri i Libyen som genererar intäkter, säger Minniti i tidningen.

Libyen diskuteras på EU-möte

Nästa torsdag ska EU:s migrationsministrar diskutera asylfrågan i Bryssel och Sveriges nya migrationsminister Heléne Fritzon (S) tror att situationen i Libyen då kommer att tas upp.

– Vi följer händelserna i Libyen väldigt noga. De övergrepp som sker är förfärligt. Jag känner stor oro, säger Heléne Fritzon till Europaportalen på fredagen.

Ministern vill inte kritisera Italiens agerande och hon tycker inte heller att man ska sluta samarbeta med Libyen på grund av rapporterna om övergrepp.

På fråga om EU-pengar kan ha gått till miliser som utsätter migranter för övergrepp och tortyr svarar Heléne ritzon:

– Den frågan är omöjlig att svara på. Jag är övertygad om att de medel som EU använder för att skapa drägliga villkor i länder där det finns en stor oro, det är viktigt och det måste fortsätta.

Även det framtida europeiska asylsystemet kommer tas upp på ministrarnas möte. Hittills har det varit väldigt svårt att enas om ett nytt asylsystem då Visegradländerna (Ungern, Polen, Slovakien och Tjeckien) har vägrat att ta emot flyktingar inom ramen för EU:s omfördelningsprogram.  Heléne Fritzon tror att domen från EU-domstolen som kom tidigare i veckan och som avslog Ungerns och Slovakiens klagan ska göra att länderna rättar in sig i ledet och att man kommer framåt i frågan.

– Jag förutsätter att man följer och rättar sig efter den domen, säger migrationsministern.   

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret