Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) under måndagens förhandlingar i Luxemburg.

Svensk lättnad efter EU-kompromiss

BRYSSEL 24 oktober 2017 | Fyra röstade emot

EU-länderna har efter tuffa förhandlingar enats om hur tillfällig arbetskraft i andra medlemsländer ska ersättas. Men fyra medlemsländer röstade emot kompromissen.

Efter långa förhandlingar kunde EU-ländernas arbetsmarknads­ministrar  under måndagskvällen enas om en kompromiss kring uppdaterade regler för utstationering – när löntagare arbetar tillfälligt i ett annat medlemsland. För den rödgröna regeringen har frågan varit mycket viktig.

– Det är jätteskönt. Nu har vi ett brett stöd för det här förslaget och det är jag väldigt glad för det bådar gott för det fortsatta samarbetet i EU, sade arbetsmarknads­minister Ylva Johansson (S) efter mötet i Luxemburg.

Uppgörelsen innebär att löntagare från andra EU-länder ska få samma ersättning som inhemska. Enligt de nuvarande reglerna, som har sin upprinnelse i EU-domstolens mycket uppmärksammade Lavaldom efter en arbetsmarknadskonflikt vid ett skolbygge i Vaxholm 2004, räcker det att de får minimilönen eller motsvarande i landet de arbetar och där ingår inte ersättningar som olika typer av traktamenten och risktillägg. Det har enligt EU-kommissionen fått till följd att utstationerade arbetstagare i vissa fall tjänar upp till 50 procent mindre än lokala arbetstagare i vissa sektorer och medlemsstater.

Ett tiotal medlemsländer i framför allt Öst- och centraleuropa, varifrån många utstationeras, har motsatt sig de nya reglerna och fyra länder, Ungern, Polen, Litauen och Lettland röstade mot måndagens uppgörelse.

För att hitta en lösning har förespråkarna gått med på en ovanligt lång period innan de nya reglerna ska träda i kraft.

– Det vi fått betala är att det bli ganska lång tid för att genomföra detta. Hela fyra år, sade Johansson.

EU-länderna ska nu förhandla med EU-parlamentet om den slutliga lagen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret