Annons

Premiärministrarna för de fyra Visegradländerna Polen, Ungern, Slovakien och Tjeckien samtalar inför torsdagens EU-toppmöte.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Häftig migrationsdebatt väntar EU-toppmöte

Kvällens EU-toppmöte i Bryssel kan bli en hetlevrad tillställning när stats- och regeringscheferna ska diskutera en av de senaste årens mest omstridda frågor.

I kväll ska EU-ländernas stats- och regeringschefer diskutera det pågående men blockerade arbetet med att ta fram ett nytt asylsystem i unionen. Samtalen sker informellt utan att man ska enas om skriftliga slutsatser vilket man hoppas ska leda till en mer öppen diskussion.

Den stora stötestenen  är en permanent omfördelning av flyktingar mellan medlemsländerna. Det motarbetas dock kraftigt av främst de fyra länderna i Visagradgruppen: Polen, Ungern, Slovakien och Tjeckien.

De vill inte ta emot flyktingar inom ramen för en omfördelning utan istället visa solidaritet med finansiella medel.

De fyra ländernas premiärministrar träffade inför EU-toppmötet Italiens premiärminister och lovade 35 miljoner euro, motsvarande 350 miljoner euro, för att under italiensk ledning stärka Libyens gränsskydd och därmed hindra migranter att ta sig till EU.

– Vi fyra har enats om att hjälpa den italienska regeringen med denna summa på 35 miljoner euro. Det är ett bra projekt som passar vår strategi att lösa migrationskrisen utanför Europa, sade Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš på torsdagen.

Ordförande Tusk får stöd

Inför toppmötet har den polske mötesordföranden Donald Tusks uttalande om att länderna bör släppa idén på obligatorisk omfördelning av flyktingar hamnat i skottgluggen på flera håll. Tusk varnar för att ett beslut att köra över Visegradländerna i frågan riskerar att splittra sammanhållningen i EU.

– Dessa uppdelningar åtföljs av känslor som gör det svårt att ens hitta ett gemensamt språk och rationella argument för denna debatt, sade Tusk på väg in på mötet

Visegradsledarna stödjer honom.

– Jag ska i kväll stödja Donald Tusks idé. Beslut om kvoter har delat EU och vi måste i framtiden vara försiktiga med den här typen av beslut, sade Slovakiens premiärminister Robert Fico.

Polens nytillträdde premiärminister Mateusz Morawiecki lovade presentera sin syn på omfördelningen.

– Detta är mycket viktigt eftersom vi i dag står inför ett avgörande vägskäl, sade Morawiecki.

En ”skamlös” historia

Nederländernas premiärminister Mark Rutte räknar med ett ”häftigt” möte och ger inte mycket för Visegradländernas stöd.

– Jag tycker det är en skamlös historia. De fyra lovar 35 miljoner euro. Fint, men det gör Nederländerna med. Belastningen [att ta emot flyktingar] får inte ligga bara hos ett par länder, sade Rutte som räknade med att en stor majoritet av EU-länderna kommer tala för en obligatorisk omfördelning.

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel, ofta försiktig i sina uttalande, var tydlig med att omfördelning måste vara en del av uppgörelsen.

– Diskussionsunderlagen vi fått från Tusk räcker inte. En sådan selektiv solidaritet [att betala för skydda av de yttre gränserna men inte hjälpa de länder som fått stora mängder flyktingar] kan enligt mig inte finnas bland EU-länderna, sade Merkel.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Sverige hör till de länder som driver på för en obligatorisk omfördelning: Löfven kallade den på torsdagen för en ”omistlig” del av det nya asylsystemet i EU samtidigt som han  beklagade att frågan inte rör sig framåt.

– När det gäller migration har vi haft stillestånd under lång tid så nu gäller det att bryta dödläget. Vi kan inte diskutera ett halvår till. Nu måste vi få igång en process så vi inte bara sitter i varsin skyttegrav och inget händer, sade Löfven.