Annons

Polens president Andrzej Duda skrev under kontroversiella lagar på onsdagen trots EU-kommissionens kritik att de ger politiker makt över rättsväsendet.

Polens president Andrzej Duda skrev under kontroversiella lagar på onsdagen trots EU-kommissionens kritik att de ger politiker makt över rättsväsendet.

Bild: EU

Polen trotsar EU-kritik

Polens president svarade på EU:s kritik om politiserat rättsväsende med att underteckna de senaste kontroversiella lagförslagen på onsdagen. Samtidigt säger landets justitieminister att EU-kritiken är politiskt motiverad.

Den polska justitieministern Zbigniew Ziobro försäkrar att Polen är rättssäkert och han menar att EU-kommissionens senaste kritik inte alls handlar om rättsstatsprinciper utan om politik, rapporterar Polskie Radio.

Beata Mazurek, taleskvinna för styrande partiet PIS (Lag och rättvisa) utvecklade tesen med att säga att kommissionen vill hämnas på Polen för att landet inte vill ta emot invandrare.

–- Det här kan vara en följd inte bara av oppositionens uppgifter (om Polen till EU), utan också av att vi inte vill ta emot invandrare. Vi vill inte ta emot muslimska migranter eftersom vi värnar om polackernas säkerhet, sade Mazurek till enligt Reuters.

Uttalandena kom sedan EU-kommissionen tagit det historiska beslutet på onsdagen att aktivera Artikel 7 i unionens fördrag mot Polen på grund av nya polska lagar som kommissionen menar ger styrande politiker makt över rättsväsendet. Artikel 7 är storsläggan i EU:s politiska verktygslåda och på sikt kan det leda till att Polen förlorar sin rösträtt i rådet där medlemsländernas ministrar träffas och fattar beslut.  

President signerade lagar

Polens president Andrzej Duda som är allierad med PIS-partiet tog också kritiken med ro och han svarade på onsdagen med att underteckna de senaste lagändringarna.

Med de nya lagarna väntas 40 procent av domarna i landets högsta domstol bytas ut genom pensionering. Nya domare ska utses av presidenten själv efter rekommendation från en ny disciplinkammare som främst kommer bestå av politiker.