Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Finansminister Magdalena Andersson (S) söker stöd hos likasinnade inför EU:s budgetförhandlingar.

Andersson: Svåraste budgetförhandlingen någonsin

BRYSSEL 23 januari 2018 | Åsikterna går isär om EMU

Sverige tappar en viktig allierad i Storbritannien när EU:s nästa långtidsbudget ska förhandlas fram. Finansminister Magdalena Andersson befarar att det kan bli de tuffaste förhandlingarna någonsin.

Frågan om EU:s nästa långtidsbudget för åren efter 2020 diskuterades vid sidlinjen när EU:s finansministrar träffades i Bryssel på tisdagen.   

– Det är klart att MFF [långtidsbudgeten] kommer upp hela tiden. Det är uppenbart att det kommer bli en väldigt komplicerad process. Det kommer vara den svåraste förhandlingen om långtidsbudgeten någonsin, sade Magdalena Andersson (S) på mötet.

Den svåra nöten att knäcka blir att hantera bortfallet efter brexit. Storbritannien lämnar ett hål i budgeten på uppskattningsvis 120-150 miljarder kronor per år i en tid då EU får nya uppgifter vilket kostar mer pengar.

Frågan splittrar medlemsländerna. Vissa kan tänka sig att ge mer till den gemensamma kassan medan Sverige hör till de mest restriktiva länderna. Magdalena Andersson säger att hon för samtal med likasinnade länder som de nordiska grannarna, Nederländerna och Österrike. Men denna gång kan hon inte räkna med stöd från budgetrestriktiva Storbritannien.

– Det gör att vi måste jobba ännu mer intensivt med de som är likasinnade. Men det är klart att det är en förlust att Storbritannien inte är med i de diskussionerna, det går inte att sticka under stolen med.

Splittring kring EMU

EU-länderna är också splittrade i frågan om hur eurosamarbetet borde fördjupas framöver vilket var den stora punkten på ministrarnas formella mötesagenda.

Efter att Frankrikes president Emmanuel Macron drivit på lade EU-kommissionen fram förslag i december om bland annat en europeisk valutafond, gemensam finansminister och nytt investeringsstöd för euroländerna.

Sverige hör till de mer skeptiska länderna, särskilt när det gäller en europeisk finansminister och nya stödfunktioner för euroländerna.

– Det skapar ett moral-hazard-problem. Har du den typen av funktion så blir det mindre riskfyllt att föra en oansvarig politik och de som är entusiastiska har inte riktigt svarat på hur man skulle lösa det problemet, sade Magdalena Andersson till Europaportalen.    

Andersson tycker att man snarare borde fokusera på att färdigställa EU:s bankunion där man fortfarande saknar ett europeiskt system för insättningsgaranti samt satsa på att få ner statsskulderna så att EU-länderna har större utrymme att gasa när ekonomin vänder.

Frågan om fortsatt EMU-fördjupning ska upp på högsta politiska nivå på ett eurotoppmöte i mars. Siktet är sedan inställt på att fatta beslut i mitten av året.

Avlistar skatteparadis

På mötet beslutade finansministrarna också att ta bort flera länder från EU:s svarta lista över skatteparadis som tagits fram i spåren av skandalerna kring Panamapapprena och Luxleaks. Åtta av de sjutton länderna på svarta listan har lovat att vidta åtgärder och de har därför flyttats till en så kallad grå lista vilket är en slags bevakningslista.

– Det är bra och det var syftet med [svarta] listan. Nu ska vi följa väldigt noga att de också förverkligar de åtaganden som de har gett, säger Magdalena Andersson.  

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret