Hoppa till artikelns andra spalt.

Majoritet EU-länder är sämre demokratier

Bara elva EU-länder anses vara funktionella demokratier resten får anmärkning, enligt The Economists senaste demokratiindex. Den spanska regeringens ingripanden mot katalanska separatister och den polska regeringens underminering av rättsväsendet har bidragit till en allmän försämring under 2017.

Sedan 2006 har den brittiska affärstidningen The Economists forskningsenhet bedömt världens länder efter hur demokratiska de är. Perioden mellan då och 2016 har visat på en nedåtgående trend i Europa, en trend som enligt den senaste rankingen fortsätter.

Av de 44 europeiska länderna i sammanställningen har det demokratiska läget försämrats i 25 medan det förbättrats i elva. En av de största tappen under 2017 i Europa har skett i Spanien med hänvisning till centralregeringen i Madrids hantering av katalanska separatister.

”Dess repressiva hantering av självständighetspolitiker riskerar att göra landet till en demokrati med anmärkningar”, heter det med hänvisning till The Economists skala där Spanien i dag ligger precis på gränsen mellan högsta betyget ”funktionell demokrati” och ”demokrati med anmärkningar”.

Även Frankrike och polariseringen efter förra årets presidentval med högerextrema Marine Le Pen och de undantagslagar som införts i samband med terrorattacker lyfts fram som en förklaring på den nedåtgående trenden.

Av EU:s 28 medlemsstater är det nu bara elva, jämfört med 17 EU-länder 2008, som räknas som funktionella demokratier vilket är det högsta omdömet som indexet anger. En majoritet på 17 EU-länder anses i dag vara demokratier med anmärkning.  

Inga fullfjädrade demokratier i Östeuropa

Annons

I Östeuropa tas i synnerhet utvecklingen i Polen ut där den nationalkonservativa regeringen anklagas för att bland annat försvaga rättsväsendet.

”Den polska regeringen […] har infört en rad omtvistliga reformer som har underminerat landets demokratiska institutioner”

Även den rumänska socialdemokratiska regeringens försöka att urholka domstolar och avkriminalisera vissa korruptionsbrott bidrar enligt sammanställningen till det försämrade läget.

”Östeuropa har inte en enda fullfjädrad demokrati så vissa av regionens politiskt mest utvecklade länder som Ungern, Polen, Tjeckien och Slovenien har misslyckats att etablera en demokratisk politisk kultur eller uppmuntra ett brett politiskt deltagande”, skriver The Economist.

Oförändrat i Sverige

Världsrankingen toppas alltjämt av Norge, Island och Sverige. Sveriges poäng har sedan 2016 inte förändrats.