EU-parlamentet väntas be kommissionen utreda tidsomställningen.

Bild: Andreas Liljeheden

Hoppa till artikelns andra spalt.

Klagomål på tidsomställning får Europaparlament att agera

EU-parlamentet ger sig in i debatten om att avskaffa tidsomställningen. Nästa vecka väntas ledamöterna be kommissionen utreda frågan.

Sommar- och vintertidens vara eller icke vara väntas bli en snackis i Europaparlamentet nästa vecka. När ledamöterna möts i Strasbourg ska de på torsdagen rösta om en resolution där de väntas be EU-kommissionen utreda frågan och lägga förslag om att avskaffa tidsomställningen. Parlamentet antas dock inte ta ställning till om det är sommartiden eller vintertiden som borde ryka.   

– Folk mår dåligt, en del kan inte jobba lika bra, en del gamla människor far illa både vår och höst. Det är jättestort här i parlamentet, säger Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) till Europaportalen.

Wikström är ordförande i parlamentets utskott för framställningar dit EU-medborgare kan lämna synpunkter på EU:s politik. Utskottet har tagit emot närmare 100 framställningar där folk klagar över att behöva ställa om klockan.

– Det handlar om hälsoeffekter. En [framställning] kom från Nederländerna och hade 40 000 underskrifter, säger Wikström.

Liten besparing

Parlamentet gjorde i höstas en analys av tidsomställningens effekter som Europaportalen tagit del av. Där konstaterar man att den europeiska opinionen har förändrats och att allt fler medborgare skulle vilja slippa ställa om klockan.

I rapporten framgår att tidsomställningen bara medfört marginell besparing i energi vilket var huvudanledningen till att man började ställa om klockan från första början.

– Effekten är marginell, man sparar lite pengar på det, men hälsoeffekterna är större, säger Cecilia Wikström.

Finland driver på i EU-kretsen

Tidigare har det rapporterats att Finland driver på bland EU-länderna för att slopa tidsomställningen och begärt att kommissionen lägger förslag om ett avskaffande. Detta sedan 70 000 finnar begärt att få slippa ställa om klockan i ett medborgarinitiativ. Inom den svenska regeringen har infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) uttryckt sig försiktigt positiv till att helt övergå till sommartid.