Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Övergångsperioden för Storbritannien föreslås pågå mellan 30 mars 2019 och 31 december 2020. Arkivbild.

Tuffare övergångsperiod för britter

BRYSSEL 7 februari 2018 | Kan förlora förmåner

EU vill kunna begränsa brittiska företags tillträde till den inre marknaden om landet bryter mot det kommande brexitavtalet.

EU-kommissionen offentliggjorde på onsdagen en rättslig tolkning av de riktlinjer som medlemsländerna enades om i förra veckan. Dokumentet redogör för EU:s position inför förhandlingarna om övergångsperioden som Storbritannien begärt efter att landet formellt lämnar unionen 29 mars 2019.

EU-sidan insisterar på att alla EU-regler ska fortsätta gälla under övergångsperioden med starkt begränsad möjlighet för Storbritannien att påverka lagstiftning i EU och utan rösträtt i rådet och Europaparlamentet. Det nya i onsdagens publicering är att EU vill kunna straffa Storbritannien genom att stoppa deras tillträde till den inre marknaden om landet bryter mot den överenskommelse som man hoppas kunna nå senast i mars.

”Utträdesavtalet bör innehålla en mekanism som gör det möjligt för EU att upphäva vissa förmåner som Storbritannien har från sitt deltagande på den inre marknaden där EU anser att ett hänskjutande av ärendet till EU-domstolen inte skulle kunna vidta nödvändiga åtgärder inom lämplig tid”, heter det i det rättsliga dokumentet.

En sådan begränsning av tillgång till den inre marknaden skulle kunna gälla gränsöverskridande finansiella tjänster, flygbolagsrättigheter och varuhandel, enligt Financial Times.

Storbritannien ska även ”avstå under övergångsperioden från handlingar eller initiativ som kan vara till skada för EU:s intressen” när det gäller andra internationella organisationer och forum.

Storbritannien får heller inte ingå några internationella handelsavtal utan EU:s godkännande.

Förhandlingarna om övergångsperioden pågår under denna vecka.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret