EU-minister Ann Linde (S) menar att EU inte kan ge Iran ekonomiska garantier efter USA:s sanktioner. Samtidigt varnar utrikesminister Margot Wallström för kärnvapen om Iranavtalet faller.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Linde: EU kan inte kompensera Iran

EU väntas på måndagen upprepa att man står fast vid kärnavtalet med Iran som USA vill riva upp. EU kan dock inte ge landet ekonomisk ersättning motsvarande förluster som orsakas av USA:s sanktioner, menar EU- och handelsminister Ann Linde.

– Vi kommer aldrig kunna ge Iran pengar som de skulle ha fått av exportaffärer. Det är helt omöjligt, sade EU-minister Ann Linde (S) under en debatt i fredags.

Iran har krävt ersättningsgarantier som motsvarar det ekonomiska bortfallet som väntas komma till följd av att USA inför sanktioner mot landet. Enligt Ann Linde är det omöjligt för EU att ge sådana garantier.

I ett försök att rädda kärnavtalet som EU var med och förhandlade fram har kommissionen föreslagit en rad stödåtgärder för Iran och de europeiska bolag som verkar där. Men det handlar om begränsat stöd från Europeiska Investeringsbanken EIB och uppmaningar till EU-länderna att skicka pengar till den iranska centralbanken.

Upp till företagen att besluta om Iran-affärer

För att underlätta för europeiska bolag att fortsätta handla med Iran vill kommissionen även uppdatera en tidigare blockeringsförordning som gör att europeiska bolag helt enkelt inte får följa de amerikanska sanktionerna.

Enligt Ann Linde är detta ingen garanti för att bolag fortsätter göra affärer i landet. Det är upp till företagen själva att fatta beslut och de kommer sannolikt drabbas av USA:s sanktioner då de flesta affärsuppgörelser sker i dollar via amerikanska banker och institut.

– Där kommer det bli tvärstopp. Företagen kommer få väldigt stora problem, sade Linde.  

EU- och handelsministern påminde om att svenska bolag drog tillbaka sina affärer i Iran när sanktioner mot landet infördes senast. Sedan sanktionerna togs bort 2015 har den svenska exporten till Iran fyrdubblats men den är ändå inte uppe på samma nivå som före de förra sanktionerna.

Wallström varnar för kärnvapen

Hur EU ska rädda kärnavtalet med Iran är den stora frågan på måndagens möte med utrikesministrarna i Bryssel.

Ministrarna väntas följa sina stats- och regeringschefer och kommissionens högsta ledning och uttala fortsatt stöd för kärnavtalet med Iran.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström ser ytterst allvarliga konsekvenser om avtalet skulle falla.

– Skulle det här misslyckas är risken stor att Iran säger, då skaffar vi oss kärnvapen och det gör i sin tur att Saudiarabien vill göra det och det gör en redan osäker region mycket farligare, sade Margot Wallström (S) på väg in till dagens möte.