Vote Leave var en av de kampanjorganisationer som betalade för dark ads på Facebook.

Vote Leave var en av de kampanjorganisationer som betalade för dark ads på Facebook.

Bild:

Brittiska politiker kräver nya nätregler efter omdebatterad brexitomröstning

Efter 18 månaders granskning av falska nyheter och dold politisk reklam som förekom på Facebook inför brexit-omröstningen kräver ett brittiskt parlamentsutskott nya lagregler för plattformarna.

I en första rapport i sin granskning av falska nyheter och desinformation, varnar nu det brittiska underhusets ”DCMS Committee", ett utskott som jobbar med frågor som rör digitala samhället, media, kultur och sport, för förekomsten av manipulerad information på internet – och särskilt i samband med val och folkomröstningar.

–Vi står inför inget mindre än en kris i vår demokrati, baserad på systematisk manipulation av data i syfte att stödja hänsynslösa och mot medborgarna riktade kampanjer av desinformation och hatmeddelanden, och utan deras samtycke.

Det sade Damien Collins, parlamentsledamot för det konservativa Tory-partiet och ordförande i utskottet, i ett pressmeddelande nyligen, där han också beskrev hur utskottet i sitt arbete ”dragit undan gardinen för teknikjättarnas hemliga värld”.

DCMS-utskottet har hittills hört 61 vittnen, tagit in över 150 skriftliga vittnesmål och genomfört ett 20-tal muntliga förhör kring bevisen, inklusive ett i Washington, enligt The Guardian.

Dolda annonse

Annons

I rapporten redogör utskottet för hur falska nyheter och bland annat ”dark ads” (riktade politiska budskap vilka bara användaren kan se) användes för att manipulera brittiska väljare.

Även exempelvis chefredaktören för svenska Medievärldens Axel Andén har varnat för användningen av dark ads i sociala medier.

”I Sverige går vi till val nästa år och här verkar medvetenhet om denna fara vara närmast noll. Frågan är om det inte är Google och Facebook som borde ta ansvar för detta”, skrev han i en artikel 2017.

Utskottet listar 53 krav och rekommendationer som rör nya regler, befogenheter till myndigheter  och ansvarsutkrävande av internetjättar såsom Facebook, som Damien Collinshävdar " saknar moraliskt ledarskap” och vars vd Mark Zuckerberg hittills vägrat att komma till underhuset för att svara på utskottets frågor.

Utskottet har sedan i februari 2017 grävt djupare i kopplingarna mellan bland annat analysföretaget Cambridge Analytica, Facebook och olika ryska kontakter och deras inblandning i den brittiska folkomröstningen, men också i andra ”affärer” och inblandningen i val i andra länder. I en film i TV-kanalen Channel 4, där dold kamera användes, berättade bolagets dåvarande vd Alexander Nix att bolaget varit inblandat i val i omkring 200 länder.

Enligt vad utskottet meddelade i fredags har Facebook nu överlämnat de dark-ads-annonser som plattformen spred på uppdrag av den mest kända brexit-kampanjen Vote Leave för granskning i utskottet. Politikerna kommer med ännu en rapport i höst.

Enligt uppgift använde såväl kampanjer som var för brexit som de som var emot ett brittiskt utträde ur EU sig av dark ads. Här kan du se dark ads som Facebook överlämnat till utskottet.