Annons

EU-ländernas inrikes- och justitieministrar träffas under tre dagar under informella former i ordförandelandet Österrike. Arkivbild.

Bild: BKA/Andy Wenzel

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Ny dynamik” i europeiska migrationsförhandlingar

Ett österrikiskt förslag om center för migranter som fått avslag på sina asylansökningar välkomnas och kritiseras när EU-ländernas inrikesministrar diskuterar en av de senaste årens allra hetast frågor.

EU-ländernas inrikes- och justitieministrar träffas i dag torsdag för ett informellt möte i österrikiska Innsbruck. De ska diskutera det som medlemsländernas stats- och regeringschefer enade om vid EU-toppmötet för två veckor sedan på migrationsområdet.

Österrike är nuvarande ordförandeland i EU och leder därmed diskussionen. Landets inrikesminister Herbert Kickl från nationalistiska FPÖ pratade inför mötet om ett paradigmskifte i frågan skett.

– Under de senaste månaderna och i synnerhet de senaste veckorna finns i Europa en ny dynamik. Vi diskuterar vad som för ett halvår, år sedan ansågs omöjligt, sade Kickl som inför diskussionen lyft fram ett förslag om något han kallar återsändandecenter utanför EU dit migranter som fått avslag på sin asylansökan ska skickas.

Även Tysklands kristdemokratiske inrikesminister Horst Seehofer, som för några veckor sedan nära nog fällde den tyska regeringen i ett migrationsbråk med förbundskansler Angela Merkel, ser positivt på den senaste utvecklingen i diskussionerna.

– Ju bättre Europa lyckas, i synnerhet när det gäller skydd av den yttre gränsen, desto mindre behov av nationella åtgärder. Men det omvända gäller också, sade Seehofer som innan mötet försökt nå en separat uppgörelse med Italiens nationalistiske inrikesminister Matteo Salvini om att skicka tillbaka migranter.

Belgiens statssekreterare för migration, Theo Franken från separatistpartiet N-VA, har länge drivit på för tuffare åtgärder i migrationsfrågan.

– Det är bra att vi äntligen talar om frivilligorganisationers metoder i Medelhavet och landstigningscenter i Nordafrika. Nu måste vi göra det mer konkret och äntligen sätta stopp för olaglig migration till Europa via Medelhavet, sade Franken som välkomnade det österrikiska förslaget om återsändandecenter och som hoppades att EU kan sluta fler migrationsavtal med länder utanför unionen.

– Om vi kan göra det med Turkiet kan vi göra det med andra länder, sade Franken med hänvisning till EU:s flyktinguppgörelse med Turkiet från 2016 som kraftigt drev ned antalet migranter som kom till EU-länderna.

Luxemburgs socialdemokratiske EU- och utrikesminister Jean Asselborn kritiserade dock den inslagna vägen och det österrikiska förslaget.

– Dessa center utanför Europa får inte bli ett tema för civiliserade européer. Inget ordförandeskap har rätt att sätta Genèvekonventionen ur spel. Den säger mycket tydligt att folk som förföljs måste få skydd, sade Asselborn.

Den franske socialdemokratiske inrikesministern Gérard Collomb var mer diplomatisk.

– Europa måste vara sin tradition trogen och ta emot flyktingar. Men samtidigt måste flödet av ekonomiska migranter lösas med ursprungs- och transitländerna, sade Collomb.

Enligt honom kommer Frankrike föreslå ett toppmöte mellan EU och länder i syd varifrån och varigenom migranter kommer.

EU:s migrationskommissionär, den konservative greken Dimitris Avramopoulos, vars uppgift det är att konkretisera det som stats- och regeringscheferna kom fram till på EU-toppmötet för två veckor sedan sade sig vilja diskutera alla typer av förslag. Men såg samtidigt att det kan bli svårt att hitta länder som är villiga att sätta upp återsändandecenter på sitt territorium.

– Känner någon till ett land utanför Europa som är villigt att härbärgera ett sådant läger, sade Avramopoulos.