Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s konkurrenskommissionär, den danska liberalen Margrethe Vestager, i samband med onsdagens kommissionärsmöte då beslutet om Googleboten togs. Arkivbild.

Nya miljardböter för Google

BRYSSEL 18 juli 2018 | Får 90 dagar på sig

Efter flera års granskning dömer EU-kommissionen nätjätten Google till motsvarande 45 miljarder kronor i böter för att ha utnyttjat sin dominerande ställning. Google slår därmed sitt eget tidigare bötesrekord i EU.

EU-kommissionen menar att Google snedvrider konkurrensen med utformningen av sitt mobiloperativsystem Android och ger nätföretaget en bot på 45 miljarder kronor.

– De har hindrat rivaler rätten att vara innovativa och konkurrera av egen kraft. Vi vill att Google ändrar sitt beteende, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på onsdagen.

Det handlar om tre olika aspekter på olaglig marknadsdominans. Bland annat kräver Google att mobiltillverkare som vill använda Android förinstallerar även andra appar och tjänster från Google. Trafiken går därmed till Googles egen sökmotor som är företagets viktigaste källa till intäkter. Det amerikanska företaget har även hindrat andra företag att sälja mobiler som är baserade på alternativa Android-versioner som inte varit godkända av Google.

– Vårt beslut stoppar Google från att kontrollera vilka sök- och webbläsarappar tillverkare kan förinstallera på Android-enheter och vilket Android-operativsystem de kan använda sig av, sade Vestager.

EU-kommissionen inledde sina granskningar av hur Googles marknadsdominans för åtta år sedan. Nätjätten har 90 dagar på sig att åtgärda problemen, annars väntar en ytterligare straffavgift om fem procent av den genomsnittliga omsättningen varje dag.

Google har meddelat att man tänker överklaga onsdagens beslut till EU-domstolen. Om bolaget fälls går bötesbeloppet till medlemsländerna.

Inte första gången

För ett år sedan fann EU-kommissionen att Google missbrukat sin dominerande ställning på internet och manipulerat sökresultat genom att främja sina egna tjänster vid prisjämförelser vid nätshoppning. Boten på motsvarande 23,6 miljarder kronor var då den dittills största som EU utdömt för missbruk av marknadsdominans.

Google överklagade sedermera domen till EU-domstolen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret