Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
721 migranter kunde inte räddas utan omkom i Medelhavet under juni och juli.

Amnesty anklagar EU-länder för fler döda i Medelhavet

STOCKHOLM 9 augusti 2018

Många fler människor drunknade i Medelhavet i juni och juli jämfört med tidigare månader i år. Enligt Amnesty International ligger politiska beslut i Italien och på Malta bakom utvecklingen.

Amnesty International anklagar i en rapport Italien och Malta för att bidragit till att fler migranter dött på Medelhavet i juni och juli i år än under årets fem första månader.

Människorättsorganisationen kritiserar likaså EU:s samarbete med Libyens kustbevakning, vilken uppges bryta mot mänskliga rättigheter till sjöss.

Under juni och juli dog eller försvann sammanlagt 721 migranter i vågorna när de färdades på Medelhavet, varav 564 personer bara i juni.

Detta innebär att en av 16 personer som korsade Medelhavet i juni och juli omkom, jämfört med en av 64 under januari till och med maj i år.

– Ansvaret för den stigande dödstalen faller helt och hållet på europeiska regeringar som är mer angelägna om att hålla folk borta än av att rädda liv, säger Matteo de Bellis, forskare i asyl- och invandringsfrågor och anställd på Amnesty International.

Stängda hamnar

I rapporten lyfter man särskilt fram den nya högerpopulistiska italienska regeringens politik att stänga sina hamnar i juni och vägran motta migranter som en orsak till de höga drunkningstalen.  Även Malta kritiseras för att ha sagt nej till att ta emot migranter.

Amnesty pekar också på att situationen för icke-statliga organisationer som arbetar med att sjöräddning i Medelhavet kraftigt försämrats i Italien i sommar.

Räddningsfartyg sägs hindras från lägga till i hamnar, eller  tvingas tillbaka ut till sjöss för att tillbringa dygn eller ibland veckor till havs, utan att kunna bunkra förnödenheter.

Likaså uppges Maltesiska myndigheter på sistone ha beslagtagit fartyg – och fördröjt landsättning av migranter i strid med  internationella sjöregler.

Även om bristfälliga och överfulla fartyg och gummibåtar kan förklara somliga av dödsfallen, kan inte alla bero på liknande olyckliga omständigheter, enligt Amnesty.

Skickas tillbaka

Italien var tidigare det land som främst ledde räddningsarbetet i Medelhavet. Men under det första halvåret 2018 har man lämnat över en allt större del av samordningsarbetet till Libyen. Detta trots att Libyen ännu inte har en fullt utbyggd maritim räddningscentral, hävdar Amnesty.

Organisationen varnar också för att fartyg i Medelhavet börjat föra överlevande migranter tillbaka till Libyen där de riskerar godtyckliga arresteringar och annan bristfällig behandling, i strid mot internationell rätt.

Som exempel nämner man att det italienska lastfartyget Asso Ventotto tog med sig 108 flyktingar – som besättningen räddat på internationellt vatten – till Tripoli efter att ha fått instruktioner om att göra detta från italiensk kustbevakning. Händelsen utreds nu av FN:s flyktingkommissariat.

Den 25 juli i år öppnade Italien tillfälligt sina hamnar igen i fem veckor under tiden som man förhandlar med EU om villkoren för att landet ska ta emot asylsökande i fortsöttningen.

Fler migranter har nu också börjat komma till Spanien än till Italien. Hittills i år har Spanien tagit emot 40 procent av de migranter som når Europa via Medelhavet.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret