Brittiska premiärministern Theresa May söker stöd i partiet för sin brexitplan.

Brittiska premiärministern Theresa May söker stöd i partiet för sin brexitplan.

Brittisk premiärminister bad om enighet: Lovade styra upp invandring

– Fri rörlighet för personer kommer att upphöra – en gång för alla. Det sade den brittiska premiärministern Theresa May i sitt tal till det konservativa partiets kongress på onsdagen, där hon försvarade sin kritiserade plan för brexit.

Ledaren för det brittiska konservativa partiet i Storbritannien Theresa May hyllade på onsdagen – efter att ha dansat in i kongressalen till tonerna av Abbas Dancing Queen –  upprepade gånger begreppet frihet i sitt långa tal till det egna konservativa partiet.

Men i planen för ett framtida Storbritannien vill May samtidigt avskaffa dagens fria rörlighet för personer mellan EU-stater och Storbritannien, och som innebär att unionsmedborgare kan resa fritt mellan länderna.  

– Och genom att kontrollera våra gränser kan vi göra någonting som ingen brittisk regering har gjort på decennier – vi kan ge full och komplett kontroll över vilka som kommer in i det här landet till de demokratiskat valda representanterna för det brittiska folket, sade hon och förklarade att det nya, framtida invandringssystem som det konservativa regeringspartiet föreslår ska vara baserat på "vilka färdigheter man kan erbjuda, inte från vilket land man kommer ifrån."

– De invandrare som har de erfarenheter som landet behöver, som vill komma hit och arbeta hårt, de kommer att vara välkomna, uppgav hon.

De konservativa partimedlemmarna är splittrade dels i frågan kring om landet bör lämna EU, dels när det gäller Mays brexitplan, kallad Chequers, som både gillas och ogillas. Se faktaruta.

Mjukare brexit

Planen innebär en mjukare brexit där Storbritannien skulle gå  med vissa gemensamma handelsregler med EU och fri rörlighet enbart ifråga om handel med varor över gränserna.

Efter EU-motståndaren och partikollegan Boris Johnsons tal igår, påminde Theresa May bland annat partimedlemmarna om de brittiska uppoffringarna under världskrigen på 1900-talet och uppmanade dem att stå eniga bakom hennes brexitplan.

Enighet, uppgav hon, var inte minst viktigt eftersom den brittiska regeringen nu är på väg in i  den sista och tuffaste förhandlingsfasen med EU. Målet är att förhandlarna ska vara klar inför det kommande  toppmötet den 18 oktober.

Utan att nämna Chequersplanen vid namn hävdade hon att den leder till många nya frihandelsavtal med andra länder i världen, skyddar hundratusentals jobb i landet och ger Storbritannien tillbaka kontrollen över ”gränser, jobb och pengar.”

– Även om vi inte är överens om alla delar, så måste vi stå enade. Därför att vi måste ta siken. Vi har ett Labourparti, som om man satt i regering, skulle acceptera alla avtal EU erbjuder, oavsett hur dåligt det skulle vara för Storbritannien, fortsatte hon och gick till hårt angrepp mot Labourledaren Jeremy Corbyn.

Theresa May sade bland annat att om Labour tar makten kan det sluta med en andra folkomröstning och att det blir ”inget brexit alls.”