Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentarikern Ann Maria Corazza Bildt begär att Moderaterna utreder nomineringsprocessen till EU-valet 2019.

Corazza Bildt om Moderaternas EU-lista: Makt och mygel

STOCKHOLM 26 november 2018 | Lämnar partiet

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt kräver en utredning av hur Moderaternas nomineringsprocess till EU-valet gått till. Hon anser att ”förfarandet präglats av makt och mygel på ett sovjetiskt sätt” och lämnar partiet i sommar.

Efter att Anna Maria Corazza Bildt i fredags petats från Moderaternas EU-lista, slog hon på måndagen tillbaka på en pressträff i Europahuset och kräver att den nomineringsprocess som skett i partiet när det gäller kandidater till Europaparlamentet utreds av en oberoende person.

– Förfarandet har präglats av makt och mygel på ett sovjetiskt sätt, sade hon.

Hon säger sig i helgen ha fått stort stöd av väljare och att hon inte är den första “starka kvinna” som behandlats illa inom Moderaterna och nämner som exempel Gunilla Carlsson och Anna Kinberg Batra.

– Jag är inte den första starka kvinna som drabbats, men jag ska bli den sista som blir illa behandlad, motiverar hon kravet på en intern utredning.

Anna Maria Corazza Bildt säger också att hon kommer att stanna kvar och fullgöra sitt mandat som ledamot som hon fått ” av svenska folket” och att kämpa för sina hjärtefrågor fram till efter EU-valet i juni nästa år då mandatet löper ut.

Men hon anser sig utsparkad av Moderaterna och säger att hon inte har någon framtid där utan hon kommer att lämna partiet efter perioden.

Samtidigt är det oklart om hon ställer upp för omval till Europaparlamentet, men säger att hon under helgen fått flera seriösa förslag om att ställa upp på en alternativ lista inom partiet “med människor som tror på Europa”.

Strömmer kommenterar
Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer svarar inte direkt på den hårda kritiken, men uppger i ett sms till Europaportalen att partiet "som alltid" kommer att utvärdera nomineringsprocessen och "dra slutsatser framåt".

– Och självklart ska även kritiska synpunkter prövas.

Han hoppas också, säger han, att Anna Maria Corazza Bildt "när det kommer till kritan vill vara kvar i partiet även efter sommaren".

– Hon betyder mycket för både Moderaterna och många människor utanför partiet.

 

 

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret