Annons

Andrus Ansip, EU:s kommissionär för den digitala marknaden.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU vill använda artificiell intelligens mot cancer

EU-kommissionen har i samråd med medlemsländerna i dag, fredag, lanserat nästa steg i EU:s satsning på artificiell intelligens, AI. Bland annat tänker kommissionen skapa en databas som på sikt kan hjälpa cancerpatienter.

Kommissionen presenterade i dag en konkret handlingsplan för sin stora satsning på artificiell intelligens, AI, som de aviserade redan i april.

Man vill bland annat skapa plattformar för partnerskap mellan forskning och entreprenörer inom AI, satsa på utbildning, ta fram etiska riktlinjer för utvecklingen av artificielI intelligens och sätta upp databaser som kan användas inom AI-området.

Andrus Ansip, kommissionär med ansvar för digitala marknaden, konstaterade vid dagens presskonferens att EU släpar efter USA och Kina när det gäller AI och att satsningen därför är nödvändig.

– Om vi inte kan konkurrera med de andra kommer vi att förlora jobb. Vi kommer förlora i konkurrenskraft. Den är ett måste, sade han.

Förbättra cancerbehandling

När det gäller databaser tänker sig kommissionen att en av dem i första hand ska användas inom hälso- och sjukvården. Till att börja med för att samla information kring de vanligaste cancerformerna. Tanken är att AI ska kunna bidra till att förbättra såväl diagnostiseringen av cancer som behandlingen av sjukdomen.

– AI kan rädda människoliv, sade Andrus Ansip.

Peter Johansson, biträdande näringspolitisk chef på Teknikföretagen, tycker att det är bra att det tas initiativ på EU-nivå för att få till ett samarbete mellan europeiska länder.

– Att kommissionen tar en koordinerande roll här är positivt. Och att man vill bygga ny kunskap kopplat till AI men också med fokus på att den ska tillämpas. Det vill säga att man också lägger resurser på hur AI kan implementeras i industrin, säger Peter Johansson.

Kommissionen uppmanar också EU-länderna att anta nationella AI-strategier. Sverige är ett av fem som redan har gjort det. Sveriges näringsminister Mikael Damberg sade i oktober att EU:s AI-paket betyder mycket för Sverige.