Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Handelskommissionären Cecilia Malmström säger att kommissionen är redo att förhandla ett avtal om industrivaror med USA.

Industrivaror i fokus för kommande USA-avtal

BRYSSEL 18 januari 2019 | Även mindre svenska företag skulle gynnas

EU är redo för nästa steg i förhandlingarna om ett handelsavtal med USA. EU-kommissionen har i dag, fredag, skickat ett förslag till förhandlingsmandat till EU-länderna.

EU-kommissionen skickade på fredagen ut ett förslag till EU:s medlemsländer om att ge kommissionen mandat att röra sig framåt i förhandlingarna med USA i syfte att förenkla handeln med industrivaror.

Kommissionen söker mandat för att förhandla om två specifika områden:

  • Ett handelsavtal som fokuserar på att ta bort tullavgifter på industrivaror.
     
  • En överenskommelse om bedömning av överensstämmelse mellan produkter. Det vill säga att göra det enklare för företag att bevisa att deras produkter uppfyller de tekniska kraven på båda sidor av Atlanten.

Enligt handelskommissionär Cecilia Malmström skulle mandaten vara en del i att implementera den gemensamma överenskommelse som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och USA:s president Donald Trump enades om i somras.

– De två föreslagna förhandlingsdirektiven kommer att göra det möjligt för kommissionen att arbeta för att avskaffa tariffära och icke-tariffära hinder för den transatlantiska handeln med industrivaror, sade Cecilia Malmström vid en pressträff.

Kan täcka mer men inte jordbruk

Men Cecilia Malmström sade också att hon och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer har diskuterat andra handelsområden.

– Men det här är de enda där vi behöver be rådet om direktiv för att gå framåt.

Samtidigt underströk hon att avsikten inte nu är att nå fram till något fullfjädrat frihandelsavtal, då många områden inte kommer att omfattas.

Den amerikanska kongressen antog för en vecka sedan sina mål inför förhandlingarna med EU – och till dem hörde att avtalet måste omfatta jordbruksprodukter. Men i EU är man inte beredd att gå med på det, förtydligade Malmström i dag och hänvisade till överenskommelsen mellan Trump och Juncker.

– Där stod det tydligt att jordbruk inte skulle vara med. Jag har sagt detta till kongress- och senatsledamöter i USA.

Gynnar små svenska företag

Anna Sabelström, ansvarig för bilaterala och regionala avtal på kommerskollegium, menar att svenska företag främst skulle dra nytta av att EU och USA enas om bedömning av överensstämmelse mellan produkter.

– Då skulle även små företag dra nytta av ett avtal med USA för då skulle man slippa kostnader. Det är otroliga kostnader förknippade om man måste göra test både här i Europa och i USA.

Medlemsstaterna måste nu först ge grönt ljus för förslaget innan förhandlingar med USA kan inledas.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret