Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ebba Busch Thor är på plats i Bryssel på onsdag för mötet som ska fatta beslut om ungerska Fidesz framtid i EPP. Arkivbild.

Ebba Busch Thor i Bryssel för att utesluta Orbán

BRYSSEL 19 mars 2019

När partigruppen EPP samlas i Bryssel imorgon, onsdag, för att diskutera om det ungerska regeringspartiet – nationalkonservativa Fidesz – ska uteslutas skickar Kristdemokraterna dit sin partiledare för att försöka få bort partiet.

– Fidesz har gått över gränsen för vad som kan anses ligga i enlighet med de värderingar som alla övriga partier i EPP står för, säger Ebba Bush Thor till Europaportalen. 

– Man måste stå upp för de grundläggande delarna när det gäller rättsstaten, fria medier, människovärdet och där har Fidesz gång på gång gått över gränsen, säger Busch Thor som på onsdag flyger ner till Bryssel för att vid klockan 15 vara med på omröstningen om uteslutning av Fidesz.

Kristdemokraterna och Moderaterna är två av tretton europeiska partier i EPP som krävert att Fidesz utesluts ur EPP – paraplyorganisationen för konservativa och kristdemokratiska partier i Europa. Kravet har lyfts efter att Fidesz lanserat en landsomfattande reklamkampanj inför EU-valet som attackerar både EU-kommissionen och dess ledare – Jean Claude-Juncker – som själv tillhör EPP.

Men enligt Ebba Busch Thor är det inte specifikt reklamkampanjen som ligger bakom Kristdemokraternas önskan att det ungerska partiet ska kastas ut.

– Det här är en bägare som har fyllts långsamt under flera års tid. Trots att vi har kommit med varningar så har utvecklingen fortsatt gå åt fel håll. Det är inte en enskild fråga som har varit avgörande.

Oklart hur mötet kommer ställa sig

Frågan ska diskuteras på EPP:s församling på onsdag men hur det kommer att gå är ytterst ovisst.

– Det är för tidigt att säga om det finns en majoritet och var den här frågan landar. En del utav de större länderna och de större partierna bestämmer sig ganska sent, säger Ebba Busch Thor.

Detta trots att hon har personligen varit i kontakt sina kollegor i systerpartier i andra länder.

En av de viktigaste aktörerna inom EPP är de tyska kristdemokraterna, som utgör en stor grupp inom EPP. Även dessa har de svenska Kristdemokraterna samtalat med inför mötet.

– Det är klart att vi har framfört våra synpunkter och vår oro till CDU och jag har uppfattat att den i grunden också är delad av min partiledarkollega Annegret Kramp-Karrenbauer men de kommer själva få redogöra för var de landar imorgon.

Utesluter inte framtida förhandlingar med Fidesz

Om Fidesz utesluts ur EPP kommer de framöver att behöva hitta en annan partigrupp i Europaparlamentet och då är frågan – kommer Kristdemokraterna att motsätta sig allt samarbete med den partigruppen?

– Att ha ett fortsatt samarbete med Fidesz när vi vill utesluta dem ur vår partigrupp ser jag inte som möjligt men precis på samma sätt som vi för samtal och har förhandlingar med en bred skara partier i EU-parlamentet så är det inte omöjligt. Men det beror på hur Fidesz agerar framöver.

Utöver Ebba Busch Thor kommer KD också att representeras av Sara Skyttedal, som är partiets förstanamn inför EU-valet.

Moderaterna, som även de vill se en uteslutning av EPP, företräds av partisekreteraren Gunnar Strömmer, gruppledaren Tobias Billström, EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark och partiets toppnamn på EU-vallistan – Tomas Tobé.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret