Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Ungern förnekar ökad korruption och minskad pressfrihet

STOCKHOLM 29 mars 2019

Under en ovanlig mediaträff i Stockholm gav talespersonen Zoltán Kovács från ungerska regeringen raka besked om tillståndet i landet. Europaportalen var på plats med frågor om ekonomi, pressfrihet och korruption.

I veckan var den ungerska regeringens internationella talesperson, statssekreteraren Zoltán Kovács, i Stockholm för att ge sin version av den politiska och ekonomiska händelseutvecklingen i Ungern sedan den nuvarande regeringen kom till makten efter en jätteseger i valet 2010. Allt eftersom den långa pressträffen framskred växte en bild fram av en makthavare som inte drar sig för att blankt avfärda kritiska uppgifter som falska.

– I opinionsundersökningar får regeringen just nu över 50 procent stöd och det är inte en tillfällighet, en viktigt orsak är ekonomin. När vi tog över 2010 från socialister och liberaler kunde vi tack vare en stor majoritet i parlamentet bli av med de flesta ärvda ekonomiska problemen kring utländska bostadslån, det inhemska banksystemet och den låga sysselsättningsgraden, sade Zoltán Kovács när han mötte den svenska pressen på tisdagen.

Att fler har fått arbete i Ungern sedan 2010 syns tydligt i tabellerna från EU:s statistikbyrå Eurostat. Landet har sedan den ekonomiska krisen 2010 ökat sin sysselsättningsgrad från knappt 60 procent till drygt 73 procent 2017. Det placerar landet precis över EU-genomsnittet när det gäller andel av befolkningen som har ett arbete.

– Samtidigt har vi en hög tillväxt och prognosen är att vi ska hålla tillväxten mellan 3,5 och 4 procent de närmaste åren. Vi har infört den lägsta bolagsskatten i EU och en av de lägsta inkomstskatterna på 15 procent plattskatt och till 2025 eller 2030 räknar vi med att nästan hela statsskulden ska vara i ungerska valuta. Vi har skapat en ekonomisk modell som fungerar - en ungersk modell, sade Zoltán Kovács.

Zoltán Kovács återkom flera gånger under pressträffen till landets nya familjepolitik och deras försök att få upp födslotalen bland ungerska kvinnor. Målet är att varje kvinna i fertil ålder om fem till tio år  i genomsnitt ska ha fött 2,1 till 2,2 barn. Den senaste statistiken från Eurostat visar att Ungern i dag ligger på plats 17, under EU-genomsnittet, i en lista som toppas av Frankrike, Sverige och Irland.

– Att få fler barn är en nationell prioritet för att det är ett sätt att säkerställa den nationella ekonomin och vår nationella existens, sade  Zoltán Kovács.

Trots att din regeringen styrt landet i snart nio år är Ungern fortfarande bland de fattigaste i EU räknat på BNP per invånare. Vilken är din kommentar på det?

– Det är inte på grund av oss som vi är på botten av listan utan på grund av arvet från tidigare regeringar. Vi kommer att fortsätta med vår framgångsrika ekonomiska politik, det är svaret. Vad vi vill uppnå kommer att ta tid. Men vi inför inga ekonomiska förändringar som kan hota familjen, sade  Zoltán Kovács till Europaportalen.

En granskning av förändringen av Ungerns BNP mellan 2010 och 2017 visar att BNP visserligen har ökat men att genomsnittet i EU har ökat ännu mer. 2010 låg Ungern sjua från botten i jämförelse med 28 EU-länder och 2017 hade landet åkt ner en placering omsprunget av Polen.

Reportrar utan gränser, som mäter graden av pressfrihet i världens länder, kunde 2006 konstatera att pressfriheten i Ungern var en av världens bästa och placerade landet på tionde plats före Sverige som då kom på plats 15 i världen. Att situationen i dag är en helt annan framgår av pressfrihetsorganisationens tabeller. Men det är inget som Zoltán Kovács vill medge, tvärtom.

Har Ungern samma grad av pressfrihet idag som de hade 2010?

– Ja vi har det. Det är garanterat i vår konstitution och vårt legala system. Om du tar en närmare titt på frågan så har vi en fullständigt fri press där journalister verkar. Men om vi ska titta på det svenska medielandskapet skulle jag bli mer orolig för pressfriheten, sade  Zoltán Kovács.

Organisationen Reportrar utan gränser säger att Ungern har fallit från plats 23 år 2010, till plats 73 under 2018. Vilken är din kommentar till det?

– Jag säger att de är ingen auktoritet. Det är inte sant, sade  Zoltán Kovács.

Den ungerska webbtidningen Index.hu och Klubradio anges av pressfrihetsexperten Pauline Adès-Mével, på Reportrar utan gränsers huvudkontor i Paris, som några av få återstående oberoende medier med nationell betydelse.

Index.hu uppger att ägarsammanslagningen av 500 medier och webbplatser i november 2018, med regeringens stöd, efter årsskiftet fått en fastare och central ledning i en ny företagsbildning. Det uttalade målet för den nya mediajätten är att "bidragande till en ungersk offentlig diskurs som bygger på nationella värderingar och bidrar till att höja nästa generation av ungrare i anda av nationella värderingar ".

Organisationen Transparency International rapporterar om korruption i världens länder. De har placerat Ungern på plats 50 över världens minst korrupta länder 2010 men nu har Ungern åkt ner till plats 64. Vilken är din kommentar på det?

– Det är skrattretande, sade Zoltán Kovács. Han betonar att det är fel att säga att korruptionen har ökat i Ungern.

I Transparency Internationals jämförelse mellan EU-länderna hamnar Ungern trea från botten 2018. 2012 låg Ungern tillsammans med Polen strax under mitten på listan, i dag har de gått skilda vägar. Polen har fortsatt några placeringar upp, mot mindre korruption, medan Ungern fallit mot botten.

– Vår regering har en regel och det är att vi inte säger till andra hur saker och ting ska vara. Vi är redo att dela med oss av vår erfarenhet men vi ger inte lektioner i demokrati- och mediefrågor, sade Zoltán Kovács.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret