Annons

Jytte Guteland, Johan Danielsson och Heléne Fritzon, S-kandidater i EU-valet.

Bild: Monica Kleja

Hoppa till artikelns andra spalt.

S-krav i EU-valet: Skydda journalister

Socialdemokraternas främsta mål i EU-valet är att stoppa högerextrema partier från att växa och försvara demokratiska värden. Partiet vill också stärka skyddet för journalister och se en ny europeisk mediastrategi.

Socialdemokraternas toppkandidater i valet till Europaparlamentet, Heléne Fritzon, Johan Danielsson och Jytte Guteland, presenterade i dag fredag, i lokalen på Sveavägen i Stockholm, partiets EU-valplattform.

Mest oroat är partiet över att högerextrema och populistiska partier i Italien, Ungern, Polen och andra EU-länder ska växa och skaffa sig fler mandat i valet.

– De senaste åren har utvecklingen gått åt fel håll. Högerextrema krafter vinner mark i land efter land, sade Heléne Fritzon, och uppgav att sådana grupper har över 100 representanter i dagens parlament.

– Nu senast var det regeringspartiets företrädare i Polen som gick ut och ifrågasatte hbtq-personers rättigheter och som uttryckte att de var en fara för Polens folk, påpekade hon.

– Vi ser också hur man i Ungern angripit medierna och det fria ordet. Vi ser och hör i Sverige hur Sverigedemokraterna hyllar utvecklingen i Ungern. Så vi behöver mer än någonsin ett EU som har kraft att motstå de som hotar människors lika värden, sade Heléne Fritzon.

Vill driva trygghetspolitik

Socialdemokraterna hoppas nu dämpa dessa partiers närvaro i parlamentet. Det mest effektiva verktyget för att stå emot hat och splittring är enligt manifestet att driva en politik där ”människor känner sig trygga och får sin rättmätiga del av det välstånd som växer fram”.

Nyheten för dagen var dock att man lanserade tre förslag för att främja pressfriheten, yttrandefriheten och skyddet mot "ryktesspridning och lögner” i EU.

Socialdemokraterna vill att EU-kommissionen ska ta initiativ till ett nytt direktiv som ska skydda journalister, oberoende kritiker och mediehus från dyra rättsprocesser, som enligt Heléne Fritzon, ofta dras igång för att tysta och angripa det fria ordet.

Man vill också stärka EU-stödet till projekt och organisationer som värnar om och granskar pressfriheten i EU-länderna och skapa en europeisk mediastrategi för att värna ”en innovativ och hållbar mediesektor,” en bransch som befinner sig i hård konkurrens med amerikanska sökmotorer som Google och sociala plattformar som Facebook.

Ta täten i klimatpolitiken

Även klimatfrågorna, kvinnors rättigheter, kampen mot lönedumpning och rättvisa lönevillkor lyfts fram i S-manifestet.

Partiet förespråkar en omställning till gröna jobb i syfte att skapa grön tillväxt, och det betonar att gröna reformer ska gå hand i hand med en social rättvisa.

– Vi ska fortsätta ta täten i parlamentet, precis som Jytte [Guteland] gjort hittills, för klimatfrågorna med höga ambitioner och driva en offensiv klimatpolitik. Vi ska nå målet i Parisavtalet och vi ska göra det nu, sade Heléne Fritzon på fredagen.