Brexit och budget väntas dominera EU-toppmöte

 Sista chansen för EU och Storbritannien att enas om ett utträdeavtal när medlemsländernas stats- och regeringschefer träffas i Bryssel i veckan. Samtidigt går startskottet för tuffa förhandlingar om hur mycket pengar EU ska få under de kommande sju åren.

På torsdagens och fredagens årliga hösttoppmöte väntas domineras av två stora frågor: brexit och unionens flerårsbudget.

Brexitavgörande?

Brexitfrågan såg ett tag ut att bli struken från dagordningen. Men förhandlingarna om villkoren för det brittiska EU-utträdet har gått in i en intensivare fas sedan förra veckans möte mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Irlands motsvarighet Leo Varadkar.

Buden från Bryssel är att man lyckats komma fram på vissa punkter medan man fortfarande har långt att gå. Om förhandlingarna bryter ytterligare is kan det bli stats- och regeringschefernas uppgift att försöka nå enighet. En del av toppmötet väntas ske utan den brittiske premiärministerns deltagande.

Om Boris Johnson kommer tomhänt hem från Bryssel är han enligt brittisk lag skyldig att ansöka om ett ytterligare uppskov av förhandlingarna till januari 2020.

Startskott för svåra budgetförhandlingar

I juni 2018 presenterade EU-kommissionen sitt förslag på nästa flerårsbudget som sätter ramarna för unionens räkenskaper för åren 2021 till 2027. Man hoppades då att förhandlingarna mellan medlemsländerna och EU-parlamentet skulle vara klara innan maj i år. Men man är långt ifrån att enas.

Förhoppningen på toppmötet är att Finland, EU:s nuvarande ordförandeland, kan presentera ett kompromissförslag om hur stor budgeten ska vara. Att få konkreta siffror att ta ställning till ses som startskottet på de verkliga förhandlingarna mellan medlemsländerna om att nå en gemensam hållning inför överläggningarna med EU-parlamentet

Utrikes frågor

På toppmötet väntas även stats- och regeringscheferna diskutera synen på Turkiets militära upptrappning i Syrien. Frågan om att inleda medlemskapsförhandlingar med Nordmakedonien och Albanien kan också bli en fråga för unionens högsta politiska ledare.

Premiär för von der Leyen

Med på mötet för första gången är även EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen. Hon ska bland annat presentera sin vision för den kommande mandatperioden.