Ylva Johansson måste återkomma med skriftliga svar på Libe-utskottets frågor.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Johansson fick tummen ned – måste återkomma

Ledamöterna i EU-parlamentets Libe-utskott är missnöjda med den svenska kommissionärskandidaten Ylva Johansson och ber henne förtydliga sina svar​.

I går tisdag utfrågades Ylva Johansson (S) inför hennes tilltänkta uppdrag som migrations- och inrikeskommissionär. Flera EU-parlamentariker i det ansvariga utskottet riktade dock kritik mot Johansson för att vara allt för svävande i sina svar på hur hon bland annat vill sy ihop unionens asylpolitik.

Efter utfrågningen enades representanter för partigrupperna i utskottet att Johansson inte kan godkännas direkt. Hon måste i ett första läge åter svara på en rad skriftliga frågor från utskottet. Om man fortfarande inte är nöjd kan hon kallas till ytterligare en utfrågning.

Att ett utskott begär förtydligande hör inte till ovanligheterna och hände exempelvis Sveriges nuvarande EU-kommissionär Cecilia Malmström när hon  blev utfrågad för fem år sedan.