Annons

Den franska liberala EU-kommissionärskandidaten Sylvie Goulard under onsdagens utfrågning i EU-parlamentet.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svettig utfrågning för fransk EU-kandidat

Frankrikes kommissionärskandidat Sylvie Goulard fick det hett om öronen under sin utfrågning i EU-parlamentet. En stor del av onsdagens förhör ägnades åt att ifrågasätta hennes moral och integritet.

Det var på förhand klart att den franska liberalen Sylvie Goulard skulle få en tuff utfrågning i EU-parlamentet inför hennes tilltänkta uppdrag som kommissionär med ansvar för inre marknaden, försvar och en rad andra frågor.

Både EU:s antibedrägeribyrå Olaf och franska myndigheter utreder Goulard för att ha bland annat ha fuskat med EU-pengar och extraknäckt för en amerikansk tankesmedja under sin tid som Europaparlamentariker. Som konsult för tankesmedja ska hon ha dragit in mer än 10 000 euro per månad och hon hoppade av sitt uppdrag som fransk försvarsminister efter bara några månader på jobbet på grund av utredningen mot henne.

En stor del av av 2,5-timmarsutfrågningen ägnades åt att ifrågasätta Goulards moraliska kompass och integritet.

Den danska socialdemokraten Christel Schaldemose pekade på att Goulard som EU-parlamentariker för fem år sedan ifrågasatte den nuvarande franske kommissionären Pierre Moscovici för dennes personliga förehavanden och varför hon inte applicerar samma måttstock på sig själv.

– Jag är ren, sade Goulard och pekade på att hon betalat tillbaka 45 000 euro till EU-parlamentet.

Hon bad ledamöterna respektera rätten att betraktas som oskyldig tills motsatsen har bevisats utan att övertyga ledamöterna.

På konkreta sakfrågor från ledamöterna svarade Sylvie Goulard oftast välinitierat och påläst på flytande engelska, tyska och italiensk förutom sitt franska modersmål.

Många ansvarsområden

Goulard har den kanske största portföljen i nästa kommission med ansvar för inre marknaden, industrin, rymdfrågor och försvar. Hon bossar dessutom över tre av kommissionens generaldirektorat, motsvarande regeringsdepartement.

Den tyske kristdemokraten Christian Ehler ifrågasatte att hon skulle ha tid med alla områden samtidigt som hon är utreds för pengafusk.

– I all ärlighet tror du inte att de anklagelser du står inför kan bli en ohållbar börda för dig för att klara allt det? frågade Ehler.

Goulard svarade med att det inte är hennes val att ha så stor portfölj utan EU-kommissionens tillträdande ordförande Ursula von der Leyen som tilldelat henne den.

– En helt legitim fråga. Jag kan inte låtsas att jag är en superkvinna. Jag kommer göra mitt bästa, sade Sylvie Goulard.

Fem prioriteringar

I sitt inledningsanförande stakade Goulard upp fem huvudprioriteringar för den kommande mandatperioden om hon blir vald. 

  1. Fullborda EU:s inre marknad, både för varor och tjänster

  2. Förbättra för små och medelstora företag med bland annat bättre tillgång till finansiering

  3. Ställa om den europeiska industrin till digitalisering och klimatvänlighet

  4. Stärka EU:s handelsskydd mot orättvis konkurrens från utomeuropeiska företag

  5. Öka säkerheten på nätet i en tid av digitalisering

Riskerar att tvingas bort

Hittills har EU-parlamentets två största grupper, kristdemokratiska EPP och socialdemokratiska S&D blivit av med varsin kommissionärskandidat i tillsättningsprocessen. Enligt flera källor riskerar Sylvie Goulard som tillhör den liberala RE-gruppen att tvingas bort för att det ska bli någon form av politisk rättvisa mellan de tre största grupperna.

Inom kort väntas de ansvariga utfrågningsutskotten meddela huruvida Goulard får förtroende eller ej.

– Jag hoppas att nu kommer att utvärdera en person med sina erfarenheter, styrkor och även med sina misstag, avslutade Sylvie Goulard utfrågningen.