Ylva Johansson ser ut att få klartecken till jobbet som Sveriges EU-kommissionär 2019-2014. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ylva Johansson godkänd som EU-kommissionär

Sveriges kandidat att bli EU-kommissionär, Ylva Johansson, har fått tummen upp efter att ha förtydligat sin vision för hur unionens migrations- och inresäkerhetspolitik ska formas.

Efter förra veckans utfrågning i EU-parlamentet fick Ylva Johansson (S) underkänt för sin insats. Flera ledamöter kritiserade att den svenska kommissionärskandidaten för att vara alltför svävande i flera svar. 

Hon fick då i uppgift att förtydliga sig via skriftliga frågor och svar. På tisdagen träffades det ansvariga utskottets ledamöter och beslutade att svaren var tillfyllest och att hon därmed kan godkännas som EU-kommissionär.

En klar majoritet av parlamentets partigruppern ska ha ställt sig bakom Johansson. Enligt Ekot ska bara nationalistiska ID-gruppen ha röstat emot.

– Beskedet i dag att Ylva Johansson har Europaparlamentets stöd i sitt nya uppdrag som kommissionär, är inte bara viktigt för Sverige det är också viktigt för att kunna lösa EU:s kanske allra svåraste fråga just nu och åstadkomma den nystart som EU-kommissionen under Ursula von der Leyen vill se på migrationsområdet, sade EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) i en kommentar efter beskedet.

Den gröna partigruppen var en av dem som krävde förtydliganden från Ylva Johansson och är nu nöjda med hennes svar.

– De skriftliga svar från Ylva Johansson är ett steg i rätt riktning. Vi efterfrågade förtydliganden kring avtalen med exempelvis Libyen där vi tyckte Ylva Johansson var otydlig i hur mänskliga rättigheter ska säkras och har nu fått ytterligare förtydliganden, sade Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke.

Vänsterpartistiska GUE/NGL lade ned sin röst på tisdagen.

–  Vi måste markera mot att vår blivande svenska kommissionär faktiskt vägrar lyssna på alla de internationella rapporter som vittnar om de grövsta människorättsbrott vi kan tänka oss, och att EU definitivt är medskyldigt till dessa brott. Ylva Johansson hade chansen att sätta stop för det skamliga samarbetet med Libyen och den borde hon tagit, sade Vänsterpartiets Malin Björk.

EU-parlamentet väntas rösta om kommissionen som helhet om två veckor där det formellt slås fast att Johansson får uppdraget som EU:s nästa migrations- och inrikeskommissionär.