Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid onsdagen presskonferens. Arkivbild.

von der Leyen tar plats i Bryssel

BRYSSEL 4 december 2019

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen oroas för det finska budgetförslaget, utvecklingen på Malta och anser att den franske presidenten gjort ett strategiskt misstag.

Ursula von der Leyen levde upp till den tyska stereotypen när hon på onsdagen infann sig exakt i utsatt tid för en första presskonferens EU-kommissionens högkvarter Berlaymont i Bryssel. Hon hade då lett sitt första möte med alla kommissionärer, ett möte som äger rum veckovis och där kommissionens politik debatteras och bestäms.

På dagordningen stod frågor som kollegiets arbetsmetoder, EU-hjälp till jordbävningsdrabbade Albanien, klimattoppmötet i Madrid och situationen på Malta där utredningen av mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia lett ända fram till premiärminister Joseph Muscats närmaste krets.

– Jag är oroad för den senaste utvecklingen på Malta. Jag förväntar mig en grundlig och oberoende utredning fri från politisk inblandning, sade von der Leyen.

Om budgetförhandlingarna: EU-ledarnas krav måste finansieras

I måndags presenterade det finska ordförandeskapet ett nytt kompromissförslag på hur EU:s flerårsbudget ska se ut. Det förespråkar en något mindre EU-budget (1,07 procent av BNI) än kommissionens ursprungliga förslag (1,11 procent av BNI). 

– Jag är oroad för de allvarliga nedskärningar som finns i detta förslag, sade Ursula von der Leyen och lyfte fram att kommissionens förslag bygger på planer om vad EU ska göra under de kommande åren som alla medlemsländers stats- och regeringschefer enhälligt ställt sig bakom.

– Alla medlemsländer formulerade mycket tydligt sina förväntningar på EU-kommissionen i somras. Om vi vill genomföra allt det måste vi se varandra i ögonen och diskutera hur det ska finansieras, sade von der Leyen.

Instämmer med Juncker: Macrons veto ett misstag

I oktober lade den franske presidenten Emmanuel Macron sitt veto mot att inleda medlemskapsförhandlingar med Albanien och Nordmakedonien. Agerandet fick skarp kritik av dåvarande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker, en kritik som von der Leyen instämmer i.

– Att inte inleda medlemskapsförhandlingar anser jag vara ett strategiskt misstag. Det är väldigt viktigt att vi så tydligt som möjligt signalerar till västra Balkan att vi vill ha dem på vår sida, sade Ursula von der Leyen som så snart som möjligt vill ge Albanien och Nordmakedonien möjligheten att inleda medlemskapsförhandlingar.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret