Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Dubravka Šuica, kristdemokratisk kroat, ansvarar för demokrati- och demografifrågor.

EU-kommissionen: Låt folket prata framtid

BRYSSEL 22 januari 2020 | Lovar följa utfallet

EU-kommissionen vill lägga örat till marken och höra vad vanligt folk har att säga om unionens framtid. Demokratikommissionär Dubravka Šuica lovar att följa utfallet av samtalen även om det skulle leda till mindre makt till EU.

– Detta kommer mer bli en exercis i lyssnande än pratande, sade EU:s demokratikommissionär, den kristdemokratiska kroatiskan Dubravka Šuica, när hon på onsdagen presenterade ett förslag om en tvåårig diskussion med medborgarna i medlemsländerna.

Syftet är att låta invånarna diskutera EU:s framtid och vad unionen bör fokusera på med löften om konkreta förändringar utifrån vad de kommer fram till.

– Vi måste nå så många medborgare som möjligt. Vi vill nå även dem som är kritiska mot EU, sade Dubravka Šuica.

– När vi hört vad medborgarna vill ska vi försöka omvandla detta till konkret politik, möjligen även genom lagstiftning, sade demokratikommissionären som även lovade att eftersträva ett mindre EU om en majoritet av medborgarna vill det.

Hon vill basera upplägget på den så kallade konferensen om Europas framtid på de medborgardialoger som den förra kommission höll. Hon föreslår även att ett flerspråkigt nätforum sätts upp och att man deltar i sportevenemang och festivaler för att nå ut till unga. 

Måste enas med rådet och EU-parlamentet

EU-parlamentet röstade redan i förra veckan om sin ståndpunkt i frågan och föreslog då att EU-parlamentet ”bör få en ledande roll” i arbetet. Kommissionen föreslår istället att upplägget och utformningen av konferensen ska vara ett samarbete mellan EU:s tre viktigaste institutioner kommissionen, parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet.

EU-parlamentet har även uttryckliga skrivningar om att ett tänkbart utfall av konferensen är att EU:s fördrag ändras. I kommissionens förslag finns ingen sådan formulering. Men Šuica menade att man ändå är öppen för en sådan möjlighet men poängterade att beslut om fördragsändringar bara kan tas av medlemsländerna.

– Om [medborgarna] vill ha fördragsförändringar […] är vi öppna för det, sade Dubravka Šuica.

Medlemsländerna håller genom det kroatiska ordförandeskapet på att formulera sin ståndpunkt i frågan inför de kommande förhandlingarna om konferensens utformning. Aptiten på fördragsändringar är dock måttlig i de flesta medlemsländer. Frågan ska diskuteras när EU-ministrarna träffas i Bryssel nästa vecka.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret