EU-kommissionär Dubravka Šuica, kristdemokratisk kroat, ansvarar för demokrati- och demografifrågor.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen: Låt folket prata framtid

EU-kommissionen vill lägga örat till marken och höra vad vanligt folk har att säga om unionens framtid. Demokratikommissionär Dubravka Šuica lovar att följa utfallet av samtalen även om det skulle leda till mindre makt till EU.

– Detta kommer mer bli en exercis i lyssnande än pratande, sade EU:s demokratikommissionär, den kristdemokratiska kroatiskan Dubravka Šuica, när hon på onsdagen presenterade ett förslag om en tvåårig diskussion med medborgarna i medlemsländerna.

Syftet är att låta invånarna diskutera EU:s framtid och vad unionen bör fokusera på med löften om konkreta förändringar utifrån vad de kommer fram till.

– Vi måste nå så många medborgare som möjligt. Vi vill nå även dem som är kritiska mot EU, sade Dubravka Šuica.

– När vi hört vad medborgarna vill ska vi försöka omvandla detta till konkret politik, möjligen även genom lagstiftning, sade demokratikommissionären som även lovade att eftersträva ett mindre EU om en majoritet av medborgarna vill det.

Hon vill basera upplägget på den så kallade konferensen om Europas framtid på de medborgardialoger som den förra kommission höll. Hon föreslår även att ett flerspråkigt nätforum sätts upp och att man deltar i sportevenemang och festivaler för att nå ut till unga. 

Måste enas med rådet och EU-parlamentet

EU-parlamentet röstade redan i förra veckan om sin ståndpunkt i frågan och föreslog då att EU-parlamentet ”bör få en ledande roll” i arbetet. Kommissionen föreslår istället att upplägget och utformningen av konferensen ska vara ett samarbete mellan EU:s tre viktigaste institutioner kommissionen, parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet.

EU-parlamentet har även uttryckliga skrivningar om att ett tänkbart utfall av konferensen är att EU:s fördrag ändras. I kommissionens förslag finns ingen sådan formulering. Men Šuica menade att man ändå är öppen för en sådan möjlighet men poängterade att beslut om fördragsändringar bara kan tas av medlemsländerna.

– Om [medborgarna] vill ha fördragsförändringar […] är vi öppna för det, sade Dubravka Šuica.

Medlemsländerna håller genom det kroatiska ordförandeskapet på att formulera sin ståndpunkt i frågan inför de kommande förhandlingarna om konferensens utformning. Aptiten på fördragsändringar är dock måttlig i de flesta medlemsländer. Frågan ska diskuteras när EU-ministrarna träffas i Bryssel nästa vecka.