Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Uppgift: EPP fortsätter tveka om Viktor Orbán

BRYSSEL 23 januari 2020

Det kritiserade ungerska regeringspartiet Fidez ges en chans att vara kvar i EPP bara de gör vissa politiska eftergifter. Det föreslås i en partiutredning enligt tysk media.

För ett år sedan kulminerade den kritik som funnits inom den största politiska partigruppen i EU, kristdemokratiska och konservativa EPP, mot det ungerska regeringspartiet Fidesz under premiärminister Viktor Orbán. Det resulterade i att Fidesz tillfälligt och delvis uteslöts ur EPP

Uteslutningen innebar att Viktor Orbán inte längre fick vara med på gruppens möten med andra konservativa regeringschefer inför EU-toppmöten. Partiets EU-parlamentariker fick dock fortsätta verka inom EPP-gruppen i parlamentet. Samtidigt tillsattes en grupp av tre vise män som skulle utreda Fidesz framtid i EPP.

Tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung, FAZ, rapporterar nu att den utredningen lämnats över till EPP-partiets ledare Donald Tusk. Och budskapet är delat.

”De vill å ena sidan att Orbán är kvar i partifamiljen. Å andra sidan förväntar de sig av honom offentliga tecken på reträtt som ungraren hittills inte velat göra”, skriver tidningen.

Tills Orbán gör några sådana offentliga eftergifter om sin politiska inriktning ska Fidesz fortsätta vara suspenderat från EPP. Framför allt vill man att han backar om Centraleuropeiska universitetet som tvingades lämna landet efter en ny kontroversiell ungersk lag.

Samtidigt skriver FAZ att ”den ungerske premiärministern inte visat sig särskilt samarbetsvillig” med de tre utredarna. 

Den 3 februari väntas EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, besluta om Fidesz framtid i partigruppen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret