Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärerna Valdis Dombrovskis, en konservativ lett, och Paolo Gentiloni, en socialdemokratisk italienare.

Sökes: Nya ekonomiska regler för EU-länderna

BRYSSEL 5 februari 2020

Kommissionen anser att EU:s regler för sunda statsfinanser i medlemsländerna är alltför komplicerade och ber intresserade att komma med förslag på hur de kan förbättras.

Den nya EU-kommissionen har gått igenom unionens regelverk för hur medlemsländernas och i synnerhet euroländernas ekonomier granskas. Man har funnit både positiva och negativa aspekter.

– Vi har lärt oss en läxa den svåra vägen, sade eurokommissionär Valdis Dombrovskis, som tidigare varit konservativ premiärminister i Lettland, på onsdagen.

Positivt: Alla medlemsländer har positiv ekonomisk tillväxt, minskande arbetslöshet, mindre budgetunderskott.

Negativt: Den potentiella tillväxten är inte så hög som den var innan finanskrisen, låg inflation, fortsatt höga statsskulder i vissa medlemsländer och minskad aptit på ekonomiska reformer.

Kommissionen lyfter även fram att regelverket, som i hast uppdaterades flera gånger under finanskrisen, har blivit svåröverskådligt.

– Våra regler har blivit allt för komplexa och svåra att förklara, sade Dombrovskis.

Komplexiteten har hämmat förutsägbarheten i regelverket och gjort det svårare att kommunicera innehållet.

Öppnar för diskussion

Kommissionen skickar därför frågan på remiss till alla berörda – medlemsländerna, EU-parlamentet, fack och arbetsgivare, forskare, centralbanker och liknande. De ska ta ställning till nio frågor som kommissionen ställer vill ha in åsikter om.

Fram till halvårsskiftet ska insamlingen av förslag och synpunkter pågå. I slutet av året hoppas man kunna presentera en sammanställning och möjligtvis komma med skarpa förslag på nya regler.

Klimatomställningen påverkar

EU-kommissionens kanske viktigaste fråga – klimatförändringarna – kommer att påverka diskussionen eftersom medlemsländerna väntas behöva göra stora investeringar för att klara omställningen. EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni, tidigare italiensk socialdemokratisk premiärminister, har förut förespråkat att medlemsländerna ska få undantag från EU:s budgetregler om de lånar pengar till sådana gröna investeringar. Mer ekonomiskt konservativa politiker från främst norra Europa är mer skeptiska.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare påpekat att fokus bör ligga på att medlemsländer faktiskt följer de regler som finns, snarare än att diskutera nya.

– Vi kanske ägnar lite för mycket tid åt att diskutera hur reglerna ser ut och lite mindre tid till hur vi ska leva upp till reglerna, sade Andersson i höstas.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni uppmanade medlemsländerna och andra att försöka hitta någon form av enighet i frågan om hur unionens budgetregler ska se ut.

– Vi behöver för det första ha framåtanda i diskussionen och för det andra en extraordinär kraftansträngning att överbrygga meningsskiljaktigheter, sade Paolo Gentiloni på onsdagen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret