Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Johan Danielsson (S) menar att flygresor med nästintill tomma plan leder till onödiga utsläpp i coronatider.

EU-lag tvingar tomma flyg att lyfta trots corona

BRYSSEL 10 mars 2020 | Kommissionen lovar åtgärda

Allt färre väljer att flyga på grund av coronaviruset, men EU:s flygregler tvingar bolag att köra nästintill tomma plan. Eller så riskerar de att förlora sina landningsrättigheter. EU-kommissionen lovade på tisdagen att snabbt ta fram ett lagförslag för att ändra på detta.

Enligt EU-lagar måste flygbolagen använda minst 80 procent av sina tilldelade landningsrättigheter för ankomst- och avgångstider, eller riskera att förlora dem under året därpå. 

Flera flygbolag, bland annat SAS och Lufthansa, har ställt in flyg på grund av coronaviruset. Men denna möjlighet är begränsad, konstaterar Europaparlamentariker Johan Danielsson (S), koordinator för S&D-gruppen i transportutskottet.

 – Vid en viss gräns så måste man helt sluta med det. Som flygbolag ställs man inför alternativet att flyga plan som är mer eller mindre tomma, eller att riskera att förlora sina landningsrättigheter, säger Danielsson.  

För att minimera antalet plan så vill Danielsson snabbt få till en särskild förordning.

– Jag utgår ifrån att det är något man överväger i EU-kommissionen. Jag har skickat ett brev till ansvarig kommissionär och jag ska även möta henne på torsdag för att prata om bland annat dessa frågor. Jag tror att man kan komma fram till en lösning, säger han.

Med anledning av coronaviruset har flygningarna minskat och flygbranschens organisation IATA har beräknat att flygbolag globalt kommer att förlora mellan 63–113 miljarder dollar, motsvarande 600–1070 miljarder svenska kronor. 

– Geografiskt så kan problemet vara mer eller mindre akut, beroende på om det är ett flygbolag som flyger till de regioner som är mest påverkade. Men just nu ser det snarare ut som att problemet kan spridas geografiskt, säger Johan Danielsson.

Senare på tisdagseftermiddagen meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att institutionen ska komma med konkreta lagförslag för att åtgärda problemet.

Syftet med ett förslag är bland annat att minska antalet flygningar med nästan helt tomma flygplan. Även andra områden där kommissionen kan bistå i arbetet mot coronaspridningen utreds i nuläget.

– Vi tittar på alla verktyg vi kan uppbåda för att hantera coronavirusets effekter på folk såväl som på ekonomin, sade Ursula von der Leyen.

 

Nathalie Majdek Mathisen
Journalistpraktikant
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret