EU-parlamentet uppmanar till solidaritet inför coronaviruset
BRYSSEL 10 mars 2020I Europaparlamentet kritiserades EU-länderna för att de vidtar olika och i bland motstridiga åtgärder för att hantera coronaviruset. Samtidigt uppmanade EU-kommissionen länderna att planera inför en möjlig upptrappning av smittspridningen.
– De kommande dagarna och veckorna är avgörande. Att sakta ned virusets framfart måste vara vår högsta prioritet, sade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides under en debatt i EU-parlamentet på tisdagen.
Enligt henne finns det nu bekräftade fall av coronaviruset i alla 27 medlemsländer. Kyriakides uppmanade samtidigt alla EU-länder att planera för en eventuell nästa fas och upptrappning i smittspridningen.
EU har få befogenheter när det gäller hälsa och sjukvård. Det är främst medlemsländernas ansvarsområden. EU-kommissionen bistår dock med kanaler för samordning och samarbete mellan länderna.
”Förvirrande” med olika regler i EU-länderna
I debatten i EU-parlamentet, som själv vidtagit omfattande åtgärder för att begränsa viruset, kritiserade Manfred Weber, ledare för den konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP, det faktum att EU-länderna har agerat olika på situationen och inte samordnat sina åtgärder.
– Exempelvis genomförs fotbollsmatcher med publik och i andra utan. För många personer innebär det en förvirring, sade Weber som även kritiserade det tyska beslutet att införa ett exportförbud på ansiktsmasker, något som han menade fått en dominoeffekt i flera EU-länder.
Han, och många andra EU-parlamentariker i debatten, uppmanade medlemsländerna till mer solidaritet med varandra och mer samarbete.
EU-kritiker skäms för att EU inte gör mer
Silvia Sardone, en italiensk EU-parlamentariker från högerpopulistiska och EU-kritiska ID-gruppen, menade att utbrottet i Italien, det EU-land som hittills drabbats värst av utbrottet, ”bara kan jämföras med ett krig”. Hon hävdade att EU inte gör tillräckligt för att hjälpa Italien.
– Jag skäms för att EU inte kan reagera på en sådan stor nödsituation [och ] inte står enat, sade Sardone som kritiserade EU för att inte ha ett gemensamt protokoll för detta och att länder lämnas i sticket.
Vill se pengar och hjälp till drabbade
En del ledamöter krävde att pengar satsas på att hjälpa de mest utsatta regionerna och grupperna. Från den socialdemokratiska S&D-gruppen vill man att medlemsländerna ska kunna få större manöverutrymme att låna pengar för att stödja behövande och att Europeiska investeringsbanken bör ge lån till små och medelstora företag så att de klara eventuell likviditetsbrist.
EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) lyfte fram vikten av att fokusera på att hjälpa kvinnor.
– Utsatta grupper är och kommer bli mer drabbade, också ekonomiskt. Där är det viktigt att vi alla ser vad som kan göras. Jag tänker i synnerhet på många av de kvinnor som kommer att bära kostnaderna av coronakrisen, inte minst genom att stanna hemma med barn, sade Guteland.
EU måste dra lärdomar
Den franska liberalen Frédérique Ries pekade på att detta är den fjärde epidemin på mindre än 20 år och att EU i framtiden måste planera och samarbeta bättre. Ska Keller, en tysk miljöpartist, menade att det kanske ”inte är så smart” att bara ett land eller en region tillverkar livsnödvändigt sjukvårdsmateriel.