EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel i en tidigare videokonferens. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tecken på kompromissvilja inför EU-toppmöte om coronafond

Europeiska rådets ordförande Charles Michel hoppas att medlemsländernas ledare kan enas om en ny coronafond på veckans EU-toppmöte. Och några ledare ser ut att backat från tidigare krav.

Den stora frågan för stats- och regeringscheferna på torsdagens distans-EU-toppmöte väntas bli en diskussion om den återhämtningsfond som finansministrarna enades om för två veckor sedan. Detaljerna om villkor, dess storlek och hur den ska finansieras lämnades dock därhän. Det blir upp till medlemsländernas högsta politiska ledare att försöka mejsla fram de detaljerna.

”Mitt förslag är att vi enas om att arbeta mot att etablera en sådan fond så snart som möjligt. Den bör vara av tillräcklig omfattning, riktad mot de sektorer och geografiska delar av EU som drabbats mest”, skriver Europeiska rådets ordförande Charles Michel i sitt inbjudningsbrev till stats- och regeringscheferna.

Coronaobligationer skaver

En av knäckfrågorna för toppmötet – det fjärde med corona som tema – är huruvida euroländerna gemensamt ska låna upp pengar genom så kallade coronaobligationer. Länder som Italien och Frankrike är för medan bland annat Tyskland och Nederländerna säger nej. 

Frankrikes president Emmanuel Macron sade nyligen att EU inte har något annat val än att sätta upp en fond om man inte vill se att populister tar över i de mest drabbade länderna.

Kan kompromissa

Från några ledare kommer dock signaler om att man är redo att kompromissa.

Italiens regering, som hittills varit väldigt tydliga med krav på coronaobilgationer, har dock meddelat att man är redo att överväga andra möjligheter för att finansiera återhämtningsfonden. 

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel meddelade tidigare i veckan att hon kan tänka sig en lösning där EU emitterar obligationer med stöd av artikel 122 i EU-fördraget, rapporterar Politico. Det är samma rättsliga grund som det senaste italienska förslaget.

Inför mötet har även den spanska regeringen lanserat ett förslag om en coronafond på upp till 1,5 biljoner euro i rena anslag, och inte lån, till drabbade medlemsländer.

Andra frågor för EU-ledarna

Även kommissionens förslag på samordning kring hur man bör lätta på restriktionerna skickas med som underlag till EU-toppmötet. 

EU-ledarna väntas också ge vägledning om hur det uppdaterade förslaget om nästa flerårsbudget ska se ut. Kommissionen kommer inom kort lägga fram ett sådant förslag som främst gäller de två första åren på den sjuåriga budgetcykeln.