Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Diskriminering oroar i coronakrisen – EU-lag brister

BRYSSEL 15 maj 2020

Intresseorganisationer varnar för ökad diskriminering i coronakrisens kölvatten. Samtidigt blockerar flera länder det tolv år gamla EU-förslaget om en ny antidiskrimineringslag, bland annat Danmark och Tyskland. 

– Det är många områden som berörs i coronakrisen, det handlar om allt ifrån brist på
kommunikation till brist på nödvändig vård och diskriminering. Det är ett osynlighetsgörande,
säger Mia Ahlgren från Sveriges funktionsrätt.

Coronakrisen slår hårt mot minoritetsgrupper, enligt Världshälsoorganisationen. Varningar  om utebliven livsnödvändig vård kommer från den europeiska rörelsen för funktionsrätt, EDF.

Statliga kriterier inom sjukvården, med skalor som beräknar patienternas “svaghet”, har lett till att personer med funktionsvariationer nekats akut vård mot coronaviruset, enligt EDF. Bland annat i Italien och Storbritannien

Den europeiska organisationen för HBTQ-rättigheter konstaterar att lagar som införs i kristillstånd kan diskriminera

– Vi ser i Ungern, där premiärministern har fått makt att styra med dekret, en attack mot transpersoner då de snart ska fatta beslut om att juridiskt kön måste vara det biologiska. I Storbritannien diskuteras det att stoppa transvård för unga, säger direktör för ILGA-Europe, Katrin Hugendubel. 

Ordförande i Europaparlamentets utskott för jämställdhet uppmanade medlemsländerna att anta en ny lag, under fredagens pressträff om homofobi. 

– Vi har en väldigt splittrad situation i EU, i vissa länder har läget drastiskt försämrats, som exempelvis i Ungern där transpersoner är en extra utsatt grupp. [...] Vi påminner medlemsländerna om att ta tag i lagförslaget som har varit lås i flera år, det är rätt tid och rätt direktiv. De mest sårbara grupperna måste skyddas, sade Evelyn Regner.

Förslaget som Regner hänvisar till är det om en ny antidiskrimineringslag som har blockerats i ministerrådet i tolv år. 

EU:s lagar täcker inte alla grupper

Grunderna kön, ras och etniskt ursprung har större lagskydd än religion, övertygelse, funktionshinder, ålder och sexuell läggning. De sista skyddas bara av EU-lagar som gäller på arbetsplatsen, vilket Europaportalen har rapporterat om tidigare

Toleransen mot de minoritetsgrupper som saknar lagligt skydd varierar inom EU. Minst toleranta är man i Rumänien och Litauen, se graf ovan.

För att täcka gapen i EU:s regelverk tog EU-kommissionen 2008 fram ett förslag som skulle förbjuda all diskriminering. Europaparlamentet godkände förslaget året därpå men sen tog det stopp. Flera medlemsländer, vilka har vetorätt, blockerar förslaget i ministerrådet.

– EU måste öka pressen på medlemsländerna att snabbt anta direktivet som vi har kämpat så mycket för under de senaste åren. Lagen behövs för att konfrontera den utbredda diskrimineringen och stötta medborgare, säger Fabio Massimo Castaldo, vice ordförande i Europaparlamentet. 

Diskriminering: “En nationell fråga”

Orsakerna till blockeringen av förslaget är flera. Tyskland argumenterar att antidiskrimineringslagar är ett nationellt ansvar, trots att två lagar om diskriminering redan finns på EU-nivå. 

Polen och Ungern vill ha ett samarbete genom att sprida information och utbyta problemlösningar, men inte genom en lagstiftning. Danmark är kritiskt till vad antidiskrimineringslagen skulle kosta

Europaportalen frågade tyska ministeriet för familj, äldre, kvinnor och ungdomar om landet vill se en ny lag, svaret blev varken ja eller nej. 

– Inget juridiskt initiativ planeras för närvarande, men vi bortser inte från den möjligheten. EU bör se över diskrimineringsdirektivet igen då mycket har förändrats med exempelvis ny rättspraxis för den privata sektorn, svarade tysk talesperson Andreas Audretsch på mejl.

Sverige har stöttat förslaget sedan start.

EU-kommissionen försöker igen

Att nå konsensus i frågan har alltså visat sig svårt. När Ursula von der Leyen förra året kandiderade som ordförande i EU-kommissionen lovade hon att föreslå en ny lagstiftning mot diskriminering. Helena Dalli, jämställdhetskommissionären, har som ambition att avblockera det gamla lagförslaget. 

Men Mia Ahlgren från Sveriges funktionsrätt är mindre optimistisk. 

– Junckerkommissionen sa att de skulle prioritera att få igång den processen men det misslyckades dem med. Nu är det samma sak med nästa kommissionär. Vi får se hur det går, säger hon.

Nathalie Majdek Mathisen
Journalistpraktikant
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret