EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn. Arkivbild.

EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn. Arkivbild.

Bild: EU

Så föreslås EU:s budget bli de kommande sju åren

I fem av sju utgiftsposter föreslår EU-kommissionen nedskärningar i EU:s kommande flerårsbudget jämfört med för två år sedan. En annan nyhet är att Sveriges medlemsrabatt blir kvar ett tag till.

EU-kommissionen lade i maj 2018 fram sitt ursprungliga förslag på hur unionens flerårsbudget för åren 2021-2027 ska se ut. Förhandlingarna mellan medlemsländerna inleddes på allvar på i höstas. Budgettoppmötet i februari i år avslutades utan enighet efter tufft motstånd från bland annat Sverige som vill hålla nere budgeten och samtidigt behålla sin rabatt på medlemsavgiften. Ansvarig förhandlare, Europeiska rådets ordförande Charles Michel, hade då lagt fram ett nytt kompromissförslag som avvisades.

Därefter utbröt coronapandemin vilket fick kommissionen att i förra veckan lägga fram ett uppdaterat förslag på flerårsbudget som har som syfte att hjälpa medlemsländerna att komma på fötterna efter krisen.

Det senaste budgetförslaget på 1 100 miljarder euro är något större än Michels kompromissförslag men tre procent mindre än kommissionens ursprungliga förslag. 

Kommissionens ursprungliga (maj 2018) 1 135 miljarder euro
Michels kompromissförslag (februari 2020) 1 095 miljarder euro
Kommissionens nya förslag (maj 2020) 1 100 miljarder euro


Svensk rabatt lever kvar ett tag till

I sitt ursprungliga budgetförslag förespråkade kommissionen att den rabatt på EU-avgiften som Sverige och fyra andra rika medlemsländer har bör fasas ut under den kommande sjuårsperioden. I det senaste förslaget backar man något på den punkten och menar att utfasningen istället ska ske ” under en mycket längre tid”.

Sju huvudposter

Kommissionens budgetförslag är indelat i sju huvudposter som täcker områden som jordbruks- och regionalstöd, inre marknad och EU:s migrationspolitik. Jämfört med sitt förslag från 2018 föreslår kommissionen nu nedskärningar på fem av de sju posterna. Så här skiljer sig de tre förslagen åt fördelat på de sju posterna:

Annons

 

Till den uppdaterade flerårsbudgeten kommer även en coronafond på 750 miljarder euro, kallad "Nästa genenations EU". Pengarna i den, både lån och bidrag, föreslås fördelas så här mellan de sju posterna:

 

Område
Coronafonden
Sammanhållning och värderingar (regionalstöd)
610 000 miljoner euro
Naturresurser och miljö (jordbruksstöd)
45 miljarder euro
Inre marknad, innovation, digitalt
69,8 miljarder euro
Grannskap och omvärld
15,5 miljarder euro
Europeisk offentlig förvaltning
0
Migration och gränsförvaltning
0
Säkerhet och försvar (och resiliens)
9,7 miljarder euro
Summa 750 miljader euro

 

EU-kommissionen hoppas att medlemsländernas ledare ska kunna enas om den nya flerårsbudgeten senast i juli.