Annons

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki i samtal med statsminister Stefan Löfven under ett tidigare EU-toppmöte. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Polen vill ha EU-toppmöte om Belarus

Efter söndagens presidentval i Belarus med efterföljande protester mot vad som anses vara manipulerat valresultat vill Polen inom kort ha ett EU-toppmöte för att diskutera utvecklingen. Samtidigt utarbetar EU-länderna ett gemensamt uttalande.

”[Söndagens] val, de motstridiga inofficiella resultaten och allmänhetens reaktion må detta är tydliga bevis att många belarusier vill ha förändring – att de vill ha värdighet, respekt för mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet, rättsstatlighet – och att de vill ha EU närvarande i sina liv”, skriver den polske premiärministern Mateusz Morawiecki i ett brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Morawiecki uppmanar de två att inkalla ett EU-toppmötet för medlemsländernas stats- och regeringschefer för att enas om ett ”tydligt, verkligt och ambitiöst erbjudande för Belarus”. 

”I denna tid av allvarlig kris precis på våra gränser får Europa inte avsäga sig sitt ansvar”, skriver Morawiecski.

Gemensamt EU-uttalande

EU:s utrikeschef Josep Borrell meddelade på tisdagen att han tillsammans med medlemsländernas utrikesministrar håller på att utarbeta ett gemensamt uttalande. Enligt Borrells talesperson Peter Stano hyser man "rimliga tvivel" att det av belarusiska myndigheter presenterade valresultatet inte är korrekt.

– Det vi sett är oacceptabelt. [Alla typer av åtgärder] är möjliga så länge medlemsländerna är överens, sade Stano som tillade att uttalandet väntas "så snart som möjligt".

Tysk minister: Se över EU-sanktioner

EU har sedan 2004 olika sanktioner mot Belarus. 2016 hävdes dock en rad av dessa. Den tyske utrikesministern Heiko Maas ifrågasätter nu det beslutet. 

”Vi måste diskutera i EU om huruvida hävandet av sanktionerna fortfarande är lämpligt sett till våldet, hoten och arresteringarna”, twittrade Maas.

Oppositionsledare flytt till Litauen

På tisdagsmorgonen meddelade den litauiske utrikesministern Linas Linkevičius att den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja är i säkerhet i Litauen. Samma dag cirkulerade en video på Tichanovskaja där hon läser upp ett skriftligt meddelande med uppmaning till demonstranterna att sluta protestera mot valresultatet. Det spekuleras i att hon ska ha tvingats läsa upp texten under hot från den belarusiska säkerhetstjänsten KGB.

– Det verkar som om hon utsatts för tryck och inte hade så många valmöjligheter. Hon tvingades lämna landet, sade Linkevičius till BBC.